Wasmachine

Wasmachine: voorlader of bovenlader

Bij een wasmachine bevindt de trommel zich op de ideale hoogte voor een peuter… De droogkast wordt vaak op de wasmachine geplaatst. Hierdoor moet men bij het inladen van de wasmachine diep bukken en de droogkast staat dan net te hoog. Door de wasmachine op een verhoog te plaatsen of voor een bovenlader te kiezen, wordt het wassen minder belastend voor de rug.

Voorladers op een verhoog

In Europa kopen mensen vooral een voorlader als wasmachine. Het midden van de trommel bevindt zich op een hoogte van 55 cm. Dit betekent dat men de rug sterk moet vooroverbuigen bij het in- en uitladen van de was. Een andere optie is dit gehurkt of geknield uit te voeren. Vanuit de ergonomie bekeken is de wasmachine voor verbetering vatbaar. Een optimale werkhoogte bevindt zich iets onder ellebooghoogte, wat voor de gemiddelde Belg overeenkomt met 1m05. Een wasmachine wordt dus beter op een verhoog van 50 cm geplaatst, zodat men op een goede hoogte de was kan vullen en uitladen. Een meubel op maat laat zelfs een individuele afstelling mogelijk. De interface en het zeepbakje komen wel een stuk hoger te staan. Toch kan men het poeder ook in een bolletje doen en op de was leggen. De droogkast kan eveneens op zo’n verhoog geplaatst worden. Zo ontstaat bovendien extra opbergruimte.

Een uitschuifbare werkplank aan dat verhoog biedt plaats voor de wasmand, waardoor men steeds met een rechte rug de was in de machine kan stoppen. Een andere oplossing is een wasmand op wieltjes die ook dienst kan doen tijdens het strijken.

Bovenladers

Wasmachines met een opening langs boven, worden topladers genoemd. Ze worden vooral in Amerika en Canada verkocht. Topladers zijn smaller en hoger, ze nemen minder ruimte in. De opening is bovenaan waardoor het inladen makkelijker is en in een rechtopstaande houding kan gebeuren. De bediening en het poederbakje staan ook steeds op een goede hoogte. Op vlak van ergonomie is dit model beter. De voorladers hebben echter als voordeel dat minder water en energie verbruikt wordt tijdens het wassen. Het wasproces is ook zachter voor de kleren waardoor deze minder verslijten. Door een hogere centrifugesnelheid komt de was droger uit de machine. Bij een toplader is blijven de kleren natter, wat ook wel een zwaardere wasmand betekent na het uitladen.

Nieuw ontwerp

In Nederland werden onderzoeken gedaan die het laden en ontladen van de wasmachine bestudeerden. In een testmodel waren de hoogte en hoek van de trommel verstelbaar. Ergonomische verbetering in labo en thuissituatie waren:

* midden van openingshoogte bij laden en ontladen: 100 – 105 cm van de grond
* as van de trommel 30° t.o.v. de horizontale
* steun voor de wasmand, zodat de was dichtbij de opening zit

Zowel de hoogte als de gedraaide trommel zijn recent al op de markt gekomen. Alle drie de eisen zijn echter nog niet in één product verenigd verkrijgbaar. Hier ligt voor een wasmachinefabrikanten een kans.