Tillen vermijden

De Codex VIII-3 stelt dat men het manueel tillen zoveel mogelijk moet proberen voorkomen. De ontwerpfase is de ideale moment om hierbij stil te staan. Om het tillen te vermijden of verminderen, bestaan geen standaard oplossingen. Volgende vuistregels kunnen helpen.

Automatiseren

– Het stapelen van pakken choco kan door een robot gebeuren. De vorm en het gewicht zijn constant zodat de afvoer geautomatiseerd kan worden. De operator controleert enkel nog de machine.

– Bij het bewerken van auto-onderdelen kan een cobot het gewicht uit de aanvoerbakken halen en positioneren voor de operator. Deze voert nog enkel de bewerking zelf uit.

– Bij het sorteren van fruit worden in nieuwe installaties de appelen, peren of kersen gedumpt in water. Een robot neemt de palletbox op en plaatst deze in het water. Het water leidt het fruit verder naar de sorteerstations.

– Het leggen van straten gebeurde vroeger manueel. Stenen of tegels worden tegenwoordig met een takel en zuignappen opgenomen of het leggen van de straat gebeurt zelfs volledig automatisch.

Machinaal straten leggen

Lay-out volgens flow

– Stukken die van de ene naar de andere werktafel getild moeten worden, kunnen via een rollenbaan verplaatst worden. Door in de lay-out fase de flow van het productieproces te volgen, kunnen de twee werktafels op elkaar aansluiten, waardoor het tillen niet meer nodig is.

– Bij een ramenbedrijf wordt bijvoorbeeld het raam op het begin van de lijn op een rollenbaan gezet. Alle bewerkingen zoals een klink monteren, gebeuren op de rollenbaan, die op sommige plaatsen lokaal in hoogte regelbaar is. Op het einde van de lijn wordt het afgewerkte raam met een takel op een bok getransporteerd, klaar voor de vrachtwagen.

– In een distributiecentrum doorloopt een pakket verschillende werkposten: ontvangst, magazijn en verzending. Dit gaat traditioneel gepaard met veel tillen. Voor zware goederen kan men er naar streven deze op pallet te laten staan, te stockeren en te verzenden. Voor kleinere goederen dient het scannen, transporteren, wegen, labelen,… zoveel mogelijk op een rollenbanen doorheen de hele magazijnruimte te gebeuren.

Vereenvoudiging flow

– In een kringloopwinkel wordt alles op een platte kar geplaatst, gaat zo naar de winkel en blijft erop staan tot de klant het gekochte stuk komt ophalen.

– Het leveren van vaten gebeurt via een rollenbaan. In de stockageruimte kan een tweede rollenbaan voorzien worden als buffer. Zo dienen de vaten niet op en af de rollenbaan getild te worden.

– In een grootwarenhuis kunnen goederen op een volle of halve pallet in de winkel geplaatst worden zodat niet alles moet overgezet worden. Hetzelfde geldt voor het aanbieden van de producten in groepsdozen.

Pallet in winkel om tillen te vermijden

Tilhulpmiddelen

– Gewichten van meer dan 25 kg mogen niet manueel getild worden. Wanneer deze handeling niet vermeden kan worden, dienen hulpmiddelen dit over te nemen. Voorbeelden zijn vorkheftrucks, bruggen, takels, enz…

– Het verhuizen van meubilair is altijd groot een zwaar. Een lift is noodzakelijk om de goederen op de begane grond te krijgen. De vrachtwagen zelf dient een laadklep te hebben zodat de meubels zoveel mogelijk gerold kunnen worden en in de laadruimte geschoven kunnen worden.

Ophanging

– Het scheren van hagen veronderstelt het constant vasthouden van het gewicht van de heggenschaar. Ophanging zorgt dat dit gewicht zeer sterk vermindert.

– In productie moeten de aangedreven tools heel wat krachten ontwikkelen, wat hen zwaar maakt. Ophanging is een standaard oplossing zodat dit gewicht niet constant moet gedragen worden.

Schuiven of rollen

– Bij verpakking worden goederen vaak manueel op pallet gestapeld. Door een opstelling in het verlengde van de afvoerband, kunnen producten meer geschoven worden.

– Een U-vormige tafel maakt het mogelijk om bezinetanks van de transportband naar de automatische verwerkinginstallaties te verplaatsen. Zo dient het gewicht niet meer getild te worden.

Rollenbaan om tillen te vermijden

Ontwerp: Ontwerprichtlijnenwerkhoogtereikafstandenbeen- en voetenruimtetilzonestillen vermijden