Tekenen met de computer is dagelijkse kost voor ingenieurs, ontwerpers, vormgevers, enz… Grafische programma’s laten heel precies werken toe, maar vereisen ook even precieze bewegingen met de muis. Dat kan leiden tot polsklachten bij veelvuldig tekenen. Daarom werd gezocht naar alternatieven, zoals bijvoorbeeld een tekentablet. Met een pen of muis tekent men alsof men rechtstreeks op het scherm zou tekenen. Na een korte gewenningsperiode is een tekentablet zowel nauwkeuriger als minder belastend.
Onderzoek
Voor het onderzoek moesten de proefpersonen twee taken uitvoeren. Eerst werd gevraagd om verschillende tekeningen te maken met typische muisbewegingen zoals klikken en slepen. In de trackingtaak was de opdracht met de cursor een veelhoek te volgen die op het scherm verschijnt. Hiervoor zijn fijnmotorische bewegingen vereist. De spieractiviteit en het prestatievermogen werden gemeten. Het aantal gemaakte veelhoeken was een maat voor snelheid, het aantal fouten voor precisie.
Tekentablet zinvol na leerperiode
Bij het gebruik van het tekentablet was de gemeten spieractiviteit lager in de bovenarm en polsen. De spieren die de vingers aansturen, moeten minder hard werken. Dat kan verklaard worden omdat het tablet meestal voor het toetsenbord wordt gelegd en men dus met de handen voor het lichaam aan het tekenen is. Dit is een meer natuurlijke houding voor de polsen. In de schouders en nek was er geen verschil te vinden tussen het tekentablet en een gewone muis.
De snelheid en nauwkeurigheid van het tekenen was de eerste dag duidelijk minder bij het tekentablet. Vanaf de tweede dag echter werd reeds beter gepresteerd met de pen en tablet. De leerperiode is dus heel kort en de proefpersonen voelden zich er ook comfortabel bij.