Rugzak en schoudertas

Populaire boekentassen

Het nieuwe schooljaar nadert met rasse schreden. Voor velen de moment om een nieuwe boekentas aan te schaffen. De jongste leerlingen kiezen voor trolleys, bij middelbare scholieren is de rugzak dan weer het meest populair en de in de latere jaren kiezen meisjes of jonge vrouwen meer voor een schoudertas. Zolang het gewicht van de boekentas laag blijft, zal ook het ongemak aan de rug en schouders laag blijven.

Trolley: het loopt op wieltjes

Het grote succes van de trolley, binnen en buiten de school, is dat men het gewicht niet meer zelf hoeft te dragen. Dat is een efficiënte oplossing, zeker naarmate men verder moet stappen. De snelle doorbraak van de trolley in de eerste jaren van het lager onderwijs hoeft dus niet te verbazen. Het gewicht van het schoolmateriaal is op die leeftijd nog laag. Het af en toe tillen van de trolley op en af de bus, op en af de trap, enz… valt wel mee. Voorwaarde is dat de trolley licht en compact blijft. Het is immers geen oplossing voor te zware schooltassen.

Naarmate de leerlingen ouder worden, zullen ze meer boeken en toebehoren mee naar school zeulen. De trolley zelf weegt ook al wat en zo worden de piekbelastingen tijdens het tillen wel een aandachtspunt. Op die leeftijd schakelen de scholieren vooral over op een rugzak, een goede keuze.

Rugzak: voor de zware jaren

De rugzak is de meest efficiënte draagwijze. Met de last symmetrisch verdeeld over beide schouders en de schouderbanden goed aangespannen, bevindt het gewicht zich dicht bij het lichaamszwaartepunt. Tijdens de laatste jaren van het lager onderwijs en de eerste jaren van het middelbaar onderwijs wegen de boekentassen relatief gezien het zwaarst. Een te zware rugzak leidt tot een gebogen rug en geeft ongemak. Daarom blijft het gewicht best steeds lager dan 10% van het lichaamsgewicht. Dat is een goede praktische richtlijn zodat de leerlingen hun rug in een natuurlijke houding gebruiken.

Scholen die hier inspanningen rond doen slagen er effectief in om het gewicht van de schooltassen te verminderen. Mogelijke acties zijn het voorzien van kluisjes, weegactie, sensibilisatie ouders, samen boekentas maken, atlassen in klas bewaren, enz…

Schoudertas voor de jonge dames: mooi zijn doet lijden

In de latere jaren van het middelbaar onderwijs is het modieus voor de meisjes om een schoudertas te dragen. Met het ouder worden, worden de leerlingen zelf zwaarder en de schooltas dus relatief gezien lichter. De jonge dames hebben de groeispurt net achter de rug, waardoor de meest gevoelige periode voor de rug gepasseerd is. Tijd voor iets nieuws, de schoudertas… Toch is dat niet meteen de meest geschikte draagwijze als boekentas. Alle gewicht komt op één schouder terecht en trekt aan één kant van de rug. Als men nog veel boeken moet meenemen naar school, is een rugzak beter. Met weinig gewicht in de tas hoeft dat geen probleem te zijn. In de vrije tijd komen schoudertassen wel tot hun recht.