Om producten op een pallet te beschermen tijdens opslag en transport worden gevulde palletten omwikkeld met een folie. Het folie wikkelen gebeurt echter vaak manueel. De medewerker maakt dan een knoop aan de pallet en wikkelt vervolgens de folie rond de pallet. Met de folie in de handen wordt de rug voorovergebogen en gedraaid. Dat zijn belastende houdingen. Toch bestaan er goede oplossingen om deze taak te vergemakkelijken of te automatiseren:
- Handwikkelsysteem
- Draaitafel
- Armwikkelaar
- Ringwikkelaar
- Mobiele palletwikkelaar
Handwikkelsysteem
Om het manueel wikkelen in een betere houding toe te laten bestaan er handwikkelsystemen. De folie wordt hierbij op een houder geplaatst die met één hand wordt vastgehouden. Hierdoor kan de rug meer rechtop blijven en hoeft de medewerker minder te reiken in hoogte. Door het ingebouwde voorreksysteem wordt de lading ook stabieler op de pallet gefixeerd.
Vanaf 5 pallets per uur moet het manueel wikkelen vermeden worden. Automatisatie is dan aangewezen. Op vlak van ergonomie worden hierdoor ongunstige werkhoudingen vermeden, maar ook de stabiliteit van de goederen is beter. Andere voordelen zijn de tijds- en materiaalbesparing.
Draaitafel
De pallet wordt op een draaitafel geplaatst. Doordat de tafel draait ten opzichte van de wikkelhouder zal de pallet omwikkeld worden. Dit is een goedkope methode, neemt weinig ruimte in en gaat lang mee. Nadeel is echter dat de draaitafel steeds 5 cm boven het vloeroppervlak uitsteekt, zodat een oprijplaat nodig is. De semi-automatisch versie is geschikt tot maximaal 20 pallets per uur. Bij aantallen tot 40 stuks per uur is volledige automatisatie de beste optie.
Semi-automatische en volautomatische draaitafel met vaste wikkelarm.
Armwikkelaar
Bij een armwikkelaar blijft de pallet met goederen ter plekke staan en is het de wikkelmachine die rond beweegt. De folierol wordt namelijk op de bewegende arm geplaatst. Dit gaat sneller en laat een goede afstelling van de folierek toe. Het systeem is geschikt voor een frequentie van 40 tot 60 palletten per uur. Een armwikkelaar is wel duurder en neemt meer plaats in.
Semi-automatische en volautomatische armwikkelaar met ronddraaiende wikkelarm.
Ringwikkelaar
Het snelste systeem is de ringwikkelaar, met een capaciteit van 60 tot 140 stuks per uur. Dit past goed binnen een volautomatisch intern transportsysteem. De folierol wordt hierbij aan een ring bevestigd. Voordeel is dat de houder verticaal in hoogte regelbaar is. Het aanbrengen en afnemen van de rol kan daardoor op de gewenste hoogte gebeuren. Bij de andere systemen bevindt de houder zich steeds op de onderste stand.
Ringwikkelaar die aan hele hoge snelheid kan wikkelen.
Mobiele palletwikkelaar (robot)
Deze robot beweegt rond de pallet en tast zelf de lading af. Bij grote voorwerpen is dat een meerwaarde. Pluspunt is ook dat de palletwikkelaar mobiel is.
De mobiele palletwikkelaar zoekt zelf zijn weg rond de last.