Exoskelets van SuitX

Zes exoskelets uitgetest

Exoskelets zijn in volle ontwikkeling om fysiek werk te ondersteunen. Tijdens een training van het VIL project ‘Exoskeletons for Logistics’, waar 14 bedrijven aan deelnemen, werden alvast zes exoskelets van naderbij bekeken en uitgeprobeerd. Het project onderzoekt de mogelijkheden van exoskelets in een logistieke omgeving. De resultaten worden in het voorjaar van 2019 bekend gemaakt.

BackX S

Wat? Harnas met veersysteem dat energie opslaat tijdens het voorover buigen en die terug vrijgeeft bij het rechtkomen. Er bestaan twee varianten: S en AC. S staat voor solo en is enkel een rugondersteunend exoskelet.

Comfort? Iedereen heeft zijn eigen harnas, dat optimaal kan afgesteld worden. Daarop wordt dan de ondersteuning bevestigd. Een heupband draagt het gewicht van het exoskelet zoals bij een trekrugzak. Door het harnas rondom het lichaam, is warmte in de zomer een aandachtspunt. Het veersysteem aan de zijkant maakt de medewerker een stuk breder.

Steun? De hoeveelheid steun kan men instellen op 10 of 15kg. Dat betekent echter niet dat een doos van 15kg niets meer zou wegen. De ondersteuning is aanwezig en duidelijk voelbaar. Men kan de tegendruk evenwel aan- en afzetten. Zitten in de vorkheftruck is dus mogelijk.

BackX AC

Wat? BackX AC laat de combinatie toe met de ShoulderX en/of LegX. Dit exoskelet voor de rug kan dus gecombineerd worden met een exoskelet voor de schouders en/of benen. Het is aan te raden om met één exoskelet te beginnen en na de nodige ervaring uit te bereiden met een tweede.

Comfort? Het veermechanisme is verhuisd naar de achterkant. Dat maakt dat de zone rond het lichaam vrij is, wat meer comfortabel is. Het harnas past goed rond het lichaam, wat warm kan zijn. In de borststeun kan men ice packs steken om af te koelen. Ander pluspunt is dat de steunen op het bovenbeen goed op hun plaats blijven doordat ze volledig omsluiten.

Steun? Een ondersteuning van de rug is voelbaar zonder extreem te zijn. Zware gewichten blijven met dit pak zwaar. Hoe slechter de houding, hoe meer steun men ervaart. De druk op de borst wordt echter nooit onaangenaam.

ShoulderX

Wat? Harnas rond de rug waarop de armstukken geklikt worden. Het scharnier komt er hoogte van de schouders wat een natuurlijke beweging van de armen ondersteunt.

Comfort? Het harnas in de lengte en breedte te regelen. De armstukken kunnen eveneens aangepast worden aan korte en lange armen. Men heeft wel de hele tijd een rugzak aan, terwijl het dient om de armen te ondersteunen. Pluspunt aan dit exoskelet zijn de natuurlijke bewegingen van de armen die nog steeds mogelijk zijn.

Steun? Het exoskelet ondersteunt van buik tot boven het hoofd. De weerstand van ondersteuning kan ingesteld worden op 1, 3 en 6kg in functie van wat er gedragen of gehouden moet worden. Bij lichte voorwerpen doet het exoskelet goed zijn werk. Bij zwaardere dozen op schouderhoogte wordt dus maximaal 6kg overgenomen. Een zware doos van bvb 20kg blijft zwaar.

LegX

Wat? Dit is een actief exoskelet dat gedragen wordt als een heupgordel waaraan de beensteunen bevestigd zijn. Het werkt als een externe brace, waarmee men vrij kan stappen. De motor die de ondersteuning biedt, kan het onderscheid maken tussen wandelen en tillen. Bij het tillen raken de voetsteunen de grond en nemen zo de kracht of het gewicht van de doos over.

Comfort? Het wandelen met het exoskelet verloopt zonder weerstand. Men kan de benen vrij in alle richtingen bewegen. Toch blijft het een beetje robotachtig, men draagt tenslotte een extern skelet. De werking van de extra ondersteuning voelt natuurlijk aan. Een goede pasvorm is noodzakelijk.

Steun? De motor levert kracht bij het rechtkomen zodat de tilbeweging ondersteund wordt. Door de aandrijving is de geleverde kracht tijdens het tillen vanuit de benen duidelijk voelbaar. De beenkracht wordt versterkt. Wil men profijt halen van dit exoskelet, dan moet men dus een correcte werkhouding toepassen. Dat is anders dan de passieve exoskelets, die vooral ondersteunen in slechte werkhoudingen.

Skelex

Wat? Dit is een exoskelet voor de schouders. Men draagt een beperkt harnas met armsteunen. Deze zijn bevestigd aan een bladveer die gelijk loopt aan het schouderblad en zo een 3D beweging toelaat.

Comfort? Een pluspunt van dit exoskelet is de lichte vorm van het harnas rond het lichaam. Daardoor voelt dit vrij en comfortabel. De banden aan heup en schouders zijn goed bekleed waardoor ze niet gaan snijden of drukken. Bij het aan- en uitdoen van de armstukken is wel enige aandacht vereist omdat ze terug omhoog veren. Het pak laat zich makkelijk instellen in lengte en breedte.

Steun? De steun is heel uitgesproken vanaf schouderhoogte en hoger. Men voelt een sprong van niet ondersteunen tot plots wel ondersteunen. Dit gebeurt rond schouderhoogte. Werken voor het lichaam op buik- of borsthoogte zal niet ondersteund worden. Statisch werken boven schouderhoogte zal zeker makkelijker worden. De hoeveelheid steun kan geregeld worden.

Skelex exoskelet
Skelex exoskelet

Laevo 2.5

Wat? Dit is het meest gekende exoskelet in ons land en richt zich op de rug. Men draagt een heel licht harnas met veren aan de zijkant. Deze slaan energie op tijdens het buigen en geven die terug vrij bij het oprichten. De rug wordt ondersteund in de voor-achterwaartse richting.

Comfort? Het is een lichtgewicht pak. Wanneer het pak goed is ingesteld, blijven de beensteunen tijdens een korte test goed op hun plaats zitten. De druk op de borst is uitgesproken aanwezig bij dit exoskelet. Een gelpad maakt dit meer comfortabel, maar voor vrouwen is de vorm niet altijd evident. Om te passen voor verschillende lichaamslengtes, zijn er vier kleuren van veren.

Steun? De weerstand van de veer is duidelijk voelbaar. De hoek waarin de ondersteuning geleverd wordt, kan men instellen. Wil men rechtopstaand het exoskelet reeds voelen, dat kan. Gevolg is wel dat tijdens het wandelen steeds tegendruk voelbaar is. Voor een rondhaler is het dus interessanter om de steun bij een sterke rompbuiging te geven. Het wandelen wordt dan niet gestoord.

Laevo 2.5 exoskelet
Laevo 2.5 exoskelet