Materiaal om ergonomisch te telewerken.

Telewerken en ergonomie

Telewerken is wanneer men buiten de bedrijfslocatie werkt, gebruikmakend van informatietechnologie (IT). De meest bekende vorm is thuiswerken. Maar wat heb je nodig om thuis ergonomisch te kunnen werken en wie gaat dat betalen? Thuis ergonomisch werken is alleszins een gedeelde verantwoordelijkheid.

Presentatie “Telewerken en ergonomie” (.pdf)

Soorten telewerken

Telewerken kan occasioneel of structureel zijn. Occasioneel telewerken is in geval van overmacht zoals bij een treinstaking of sneeuwstorm. Structureel telewerken is op regelmatige basis . Thuiswerken is de bekendste vorm, maar telewerken zijn ook coworking spaces of satelietwerkplekken waarbij men regionaal werkt. Voor wie structureel telewerkt, is een ergonomische werkplek een must

Welke apparatuur heb je nodig?

Telewerk is ook beeldschermwerk. De apparatuur staat in de bijlage van die wetgeving beschreven. Voor een ergonomische werkplek is volgend materiaal nodig:

  • Verstelbare bureaustoel
  • Tafel op hoogte
  • Groot scherm
  • Apart toetsenbord en muis

Bureaustoel

Bij een bureaustoel voor thuiswerk zijn de zithoogte en steun in de lage rug het meest belangrijk. Een goede hoogte is met de heupen lichtjes hoger dan de knieën. Dat rug behoudt zo zijn natuurlijke vorm. Een bolle vorm van de lage rugsteun ondersteunt deze dan. Ergonomische bureaustoelen hebben volgende eigenschappen:

  • zithoogte verstelbaar
  • zitdiepte regelbaar
  • bolle vorm lage rugsteun
  • dynamische stoelen
  • armsteunen

Bureautafel

Zorg voor een voldoende grote tafel. Dat betekent een diepte van minimum 80cm. Zo kan men het scherm op armlengte afstand plaatsen met voldoende ruimte voor het toetsenbord. Wanneer de tafel thuis niet verstelbaar is, kan de kleine thuiswerker iets onder de voeten plaatsen als steun. De grote thuiswerker hoogt best zijn tafel op. Met een goede instelling van de stoel, dient de tafel op ellebooghoogte te komen.

Groot scherm

Laptops hebben een klein scherm met een hoge resolutie. Dat betekent scherpe, maar ook kleine tekens op het scherm. Daarom is het raadzaam om de laptop aan te sluiten op een groot scherm, wanneer men er de hele dag op werkt. Een goede leesbaarheid veronderstelt een scherm van minstens 19 inch. In elk geval is rechtstreeks werken op de laptop geen aanrader op vlak van ergonomie. De bovenrand van het scherm zou bijna op ooghoogte moeten komen.

Apart toetsenbord en muis

voor een goede opstelling van je werkplek thuis of op kantoor, zijn een apart toetsenbord en muis een must. Op die manier kan je het scherm op een goede afstand en hoogte plaatsen. De armen kunnen tijdens het typen en muizen dichtbij het lichaam werken. Een kleine ingreep, maar het maakt een groot verschil. Probeer het zelf maar eens uit…

Tien tips om je werkplek ergonomisch in te richten

Hoe je werkplek inrichten?

De telewerker dient te zorgen voor een werkplek waar hij/zij geconcentreerd kan werken. Naast een afgezonderde ruimte zonder veel afleiding dient men ook naar de omgevingsfactoren te kijken: een goede lichtinval en voldoende ventilatie.

Goed materiaal zoals een bureaustoel, tafel op hoogte of een groot scherm, zijn onontbeerlijk bij regelmatig thuiswerken. Vervolgens dien je het materiaal goed in te stellen. Met 10 tips creëer je een goede zithouding.

Tot slot is variatie in taken en houdingen belangrijk. De beste houding is de volgende. Een hele dag zitten dient men regelmatig te onderbreken door eens recht te staan of te bewegen. Het is ook goed om regelmatig een herstelmoment in te lassen. Na een online meeting even rechtstaan om de benen te strekken, kan deugd doen. Varieer ook in taken om de hele dag alert en dynamisch blijven. Door zoomsessies af te wisselen met geconcentreerd werken, worden beiden minder vermoeiend.

Lees ook: