Tablethouder

Tablethouder

Tablets overspoelen de markt. De iPad of Motorola Xoom zijn de volgende stap in het mobiele internet of draagbare mediadragers. Een boek lezen, een mail typen, internetten, gamen… het kan nu altijd en overal. Dat betekent ook dat tablet pc’s hun intrede op de werkvloer hebben gedaan. Om ongunstige werkhoudingen te vermijden en een goede leesbaarheid te garanderen, zijn een extern toetsenbord en een tablethouder nodig om het scherm op een goede hoogte en kijkafstand te brengen.

Onderzoek

Deze studie beschrijft de positie van hoofd- en nek bij een tablet terwijl de gebruikers verschillende activiteiten uitvoerden vanuit een zetel:
* surfen, lezen en gamen met de tablet pc in de handen op de schoot
* emailen, surfen en lezen met de tablet pc in een houder op de schoot
* emailen, surfen en lezen met de tablet pc in een houder op de tafel
* het kijken van een film met de tablet pc in een houder op de hoogste stand

Tablet in verschillende houdingen

Nek en polsen

Werken op een tablet is steeds een compromis tussen de nek en de polsen. Met de tablet op de schoot valt de positie van de handen eigenlijk wel goed mee. Het hoofd wordt echter heel sterk gebogen om te kunnen lezen. Ook met de tablet op de tafel met de tabletcase op de laagste stand, is er nog steeds een sterke buiging van de nek. Deze ongunstige houding is meer uitgesproken vergeleken met de klassieke desktop computer of de laptops. De naam “iPad nek” is reeds geboren…

Tablethouder positief

Hoe hoger men de tablet brengt, hoe beter de positie van de nek wordt. Een tablethouder onder een hoek van 45° geeft een veel betere houding dan dan de iPad Smart Cover onder een hoek van 15°. Tijdens het bekijken van een film met de tablethouder in hoogste stand werd de neutrale positie van het hoofd het meest benaderd.

In deze positie is het typen echter niet meer evident. Met een tablet is het een moeilijk evenwicht tussen polsen en nek. Daarom biedt een tablethouder met extern toetsenbord de oplossing in werksituaties. Het scherm kan men op een goede hoogte laten staan. Het toetsenbord plaatst men waar het op de moment goed uitkomt.

 

Niet voor lang gebruik

Conclusie is dat wanneer men langer dan 15 minuten op een tablet werkt, een extern toetsenbord en tablet case nodig zijn. Het mobiele karakter van de  tablet biedt ook voordelen. De beeldschermwerker hoeft namelijk niet meer de hele dag op eenzelfde plaats te werken. De afwisseling tussen zitten en staan, tussen een bureaustoel en zetel, tussen wandelen en zitten… blijven de beste manier om éénzijdige overbelasting te vermijden. Voor veel jobs onderweg is een tablet ook gewoon efficiënt.

Bron:
Touch-screen tablet user configurations and case-supported tilt affect head and neck flexion angles.
Young JG, Trudeau M, Odell D, Marinelli K, Dennerlein JT.Work 2012; 41: 81-91.