Sport en technologie

Het optimaal en efficiënt presteren van de mens staat ook in de sportwereld centraal. Waar de oude Grieken nog zweerden bij het naakt oefenen, komt nu de (be)kleding steeds meer in de kijker te staan. Haaienvinnenpakken in het zwemmen, ventilerende loopschoenen in de atletiek, de klapschaats in het schaatsen… wetenschap en technologie hebben definitief hun intrede gedaan in de Olympische Spelen.

Zwemmen

Het haaienvinnenpak of Fastskin van Speedo.

Speedo pakte op de Spelen in Sydney 2000 als eerste uit met een haaienvinnenpak, FastSkin genaamd. Om de weerstand van het zwempak te verminderen, bestudeerden ze de huid van de haai. Deze variant werd in 2004 nog verder verfijnd tot FastSkin II. De spannende pakken hebben groeven, die kleine luchtbelletjes vasthouden. Hierdoor vermindert de weerstand met het water. De samengeperste spieren zouden ook minder trillingen veroorzaken en een hogere productiviteit opleveren

Op de Olympische Spelen van 2008 maakte Speedo furore met het LZR pak. Het lichtgewicht stof is waterafstotend en heeft aan de zijkant panelen uit polyurethaan (schuimrubber). Deze houden de lucht vast en hebben een lage waterweerstand. De naden zijn ultrasoon gelast om de huidweerstand minimaal te houden. Maar liefst 108 wereldrecords sneuvelden dat jaar. In 2009 namen de polyurethaan pakken de overhand en moest de zwemfederatie ingrijpen bij deze (r)evolutie van de zwempakken.

Atletiek

In de atletieknummers wil vooral Adidas de warmte te lijf gaan. Voor de Olympische Spelen in Athene (2004) pakten ze uit met hun ClimaCool technologie, een driedimensionele vezelstructuur absorbeert alle zweet en voert de warmte weg van het lichaam. Door deze ventilerende zones op de meest zwetende delen te plaatsen, blijft het lichaam droog en koel. Om de loopschoenen nog meer ademend te maken, heeft de middenzool een ventilerende opening. Onder de bal van de voet bevindt zich een polyester en polyurethaan film die warmtestralen terugkaatst naar de atletiektartan nog voor ze geabsorbeerd kunnen worden in de schoen. In de lange afstandsnummers zal dit ongetwijfeld zijn effect hebben. Maar ook de gewone consument zal van deze technologische vernieuwingen mee kunnen profiteren. Want wie stelt het voorkomen van zweetvoeten niet op prijs…

Schaatsen

Nike SwiftSkin schaatspak.

In de schaatswereld zorgde de klapschaats voor de grootste revolutie. Bij het schaatsen duwt men zich af op het ijs waarbij de hiel los komt van het schaatsijzer. De tip hangt uiteraard vast. Bij de klapschaats is dit scharnierpunt van de tip wat opgeschoven naar de bal van de voet. Hierdoor moeten de spieren een kleinere hefboom overwinnen. Dit vraagt minder kracht, leidt tot minder vermoeidheid en dus betere prestaties.

Naar analogie met het zwemmen werden ook de pakken verfijnd om de luchtweerstand zo laag mogelijk te houden. Op de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City pakte Nike uit met het Raps Airflow Suit, een ribpak of haaienvinnenpak voor schaatsers. Verschillende soorten textielvezels worden op strategische plaatsen geplaatst om de lucht zo efficiënt mogelijk langs het lichaam te laten passeren. Deze spannend en gladde pakken met geribde panelen zijn een mooi voorbeeld van schaatsen en wetenschap.