Een risicoanalyse thuiswerken bevraagt hoe gezond en productief medewerkers van thuis uit werken. Thuiswerken heeft een aantal belangrijke voordelen: minder tijdverlies in het verkeer, betere werk-privé balans en een hogere productiviteit. Daarnaast zijn er ook een aantal aandachtspunten: de ergonomie van de thuiswerkplek, de sociale ondersteuning, de fysieke omgeving en de veiligheid thuis. Een risicoanalyse thuiswerken maakt deel uit van een telewerkbeleid dat aandacht heeft voor de welzijnsfactoren bij het thuiswerk. Op zich zijn dat dezelfde factoren als op kantoor, maar toch zijn een aantal zaken specifiek voor de thuissituatie.
Ergonomie
- Ik werk in een afgezonderde ruimte
- Ik werk op een goede bureaustoel
- Mijn tafel is voldoende groot, min 80x120cm
- Ik sluit mijn laptop aan op een groot scherm
- Ik werk met een apart toetsenbord
- Ik werk met een aparte muis
- Ik kan productief werken
Mentaal
- Ik ervaar voldoende contact met mijn leidinggevende
- Ik ervaar voldoende contact met mijn collega’s
- Ik mail vaker wanneer ik thuis ben
- Ik werk meer uren wanneer ik thuis werk
- Ik ben meer vermoeid door het digitaal vergaderen
- Ik las regelmatig pauzes in
- Ik wissel af in taken en houdingen
- Ik werk met een dagplanning
Omgeving
- Ik werk in een ruimte met daglicht
- Ik kan twee meter voor mij uitkijken zonder obstakels
- Ik ventileer doorheen de dag (2 x 15min)
- Ik heb voldoende werkruimte
Veiligheid
- Er hangt een rookdetector in de ruimte
- Elektriciteitskabels zijn mooi samengebonden
- Elektriciteitskabels liggen niet op de grond
- Stopcontacten worden niet doorgeschakeld
Risicoanalyse organisatie
Een risicoanalyse thuiswerk kan men op twee manier aanpakken. Men neemt de risicoanalyse beeldschermwerk voor op kantoor en stelt identiek dezelfde vraag voor de situatie thuis. Op die manier kan men de resultaten ook onderling vergelijken en het thuiswerkbeleid bijsturen. Nadeel is dat de bevraging dubbel zo lang wordt en de medewerker alles twee keer dient in te vullen.
Een andere manier is dat men de uitgebreide bevraging op kantoor aanvult met enkele vragen specifiek voor thuiswerk. Een aparte vragenlijst heeft als voordeel dat men kort op de bal kan spelen. Men kan bijvoorbeeld bij de huidige situatie van verplicht/aanbevolen thuiswerken snel de medewerkers bevragen en gericht acties opzetten. Men hoeft niet te wachten tot de vijfjaarlijkse bevraging gebeurt. Nadeel is dat men de resultaten moeilijk kan vergelijken of benchmarken.
Risicoanalyse individu
Voor ergonomie betekent dit het individuele werkplekbezoek waarbij de ergonoom de medewerker helpt om zijn stoel, tafel en apparatuur goed in te stellen. Dit kan zijn naar aanleiding van lichamelijke klachten of op vraag van de medewerker. Bij thuiswerkers is een werkplekbezoek minder evident en zeker niet als er corona ronddwaalt. Daarom wordt hier invulling aan gegeven door een e-learning, self-assessement of een online videoconsult. Met de huidige communicatiekanalen kan de ergonoom makkelijk mee in de woonkamer kijken en advies geven rond een gezonde en productieve werkplek.
Lees ook:
Thuiswerkbeleid
Thuiswerken en ergonomie
Bureaustoel om gezond thuis te werken
Wetgeving telewerken
Check je werkplek
Tips bij onverwacht thuiswerken
Leesman index bij thuiswerk (.pdf)