Ergonomie kent 12 ergonomische risico’s. De eerste stap in de risicoanalyse ergonomie is het opsporen van deze ergonomische risico’s. VerV, Beroepsvereniging voor Ergonomie, maakte overzichtstekeningen om te leren kijken naar deze risico’s. Herken jij de ergonomische risico’s? Bekijk de pictogrammen van Ergonomie Check en ontdek de ergonomische risico’s op de tekeningen.

Oefening 1: boeken inpakken

Boeken inpakken
* Tillen: volle doos op pallet zetten
* Repetitief werk: boeken in dozen steken
* Ongunstige houdingen: torsie rug
* Staand werken: staan op beperkte zone
* Mentale belasting: tempogebondenheid
Werken op laptop
* Beeldschermwerk: laptop
* Zittend werken: sedentair gedrag
* Mentale belasting: concentreren in omgeving
* Omgeving: lawaai machine
Werken aan tekentafel
* Repetitief werken: tekenen
* Staand werken: werken op de voeten
* Ongunstige houding: te lage tafel
Oefening 2: zorg

Bed in lift
* Trekken en duwen: transporteren van bed
* Staand werken: hele tijd op de voeten
* Vermoeiend werk: wandelafstand naar OK met bed
Bed met rolstoel
* Verplaatsen van personen: hogerop schuiven in bed
* Ongunstige houdingen: gebogen rug en reiken
* Staand werken: op de voeten
Kuisen
* Tillen: emmer op de grond
* Repetitief werken: steeds dezelfde bewegingen
* Ongunstige houding: licht gebogen rug
* Staand werken: hele tijd op de voeten
* Vermoeiend werken: grote oppervlaktes
Onthaal
* Beeldschermwerk: werken op computer
* Zittend werken
* Ongunstige houding: omhoog kijken naar staande bezoeker
* Mentale belasting: geen fouten maken bij afspraken
Steunkousen aandoen
* Verplaatsen van personen: steunkousen aandoen hoort hierbij
* Geknield werken
* Ongunstige houdingen: houding hoofd
Oefening 3: Maaltijdbedeling

Transportband
* Repetitief werken: schaaltjes vullen
* Ongunstige houding: gedraaide houding
* Staand werken: ter plaatse staan
* Mentale belasting: tempogebondenheid en op maat van cliënt
* Omgeving: temperatuur potten
Ketel met soep
* Tillen: dragen van zware ketel
* Staand werken
* Omgeving: warmte
Vullen maaltijdkar
* Tillen: volle plateau in kar zetten
* Staand werken: ter plaatse staan
* Mentale belasting: juiste nummer per kamer
Maaltijdkar in de lift
* Trekken en duwen: in lift
* Staand werken: op de voeten
* Vermoeiend werken: afstand naar afdelingen
Herstel diepvriezer
* Geknield werken: op de knieën
* Ongunstige houdingen: reiken en buigen
* Omgeving: koude
Na deze eerste stap van de risicoanalyse volgt het bespreken van de risico’s. Per risico gaat men in gesprek met de medewerker om te achterhalen wat het risico nu juist meer of minder belastend maakt. Bij het tillen van de boeken is het gewicht, de frequentie, houding, de grip en ruimte interessant om te bespreken. Deze participatieve aanpak leidt ook al meteen tot oplossingen door de operatoren zelf.
* Risicoanalyse ergonomie:
Risicoanalayse ergonomie – Ergonomie Check – Focus Ergonomie – KIM methode