In deze Coronacrisis zetten bedrijven maximaal in op onverwacht telewerken. Niet iedereen heeft hier ervaring mee of beschikt over goed bureelmateriaal. Toch hoeft ergonomie niet altijd moeilijk te zijn… VerV, de beroepsvereniging voor ergonomie, geeft daarom een aantal eenvoudige tips om ook thuis gezond te kunnen werken.
Brochure “Ergonomie thuis, haalbaar voor iedereen” (.pdf) – FR – ENG
Poster “Ergonomie thuis, haalbaar voor iedereen (.jpg) – FR – ENG
Op vlak van ergonomie gelden er enkele tips om je werkplek goed in te richten. Ook zonder bureaustoel en verstelbare tafel, kan je met enkele hulpmiddelen je werkplek al een heel stuk verbeteren.
Bovenrand van het scherm op ooghoogte
Plaats een stapel boeken onder je laptop om zo de hoogte van het scherm op ooghoogte te brengen. Een goede kijkafstand is op armlengte afstand. Beschik je over een laptophouder, dan kan je makkelijk de hoogte en kijkafstand aanpassen. De beste oplossing om de hele dag te werken, is een groot scherm. Heb je dat in de buurt, sluit je laptop dan hierop aan.
Tafel op ellebooghoogte
Voor wie groot is, staat een standaardtafel te laag. Dit kan je oplossen door blokjes onder de tafelpoten te plaatsen. De tafel zou tot ellebooghoogte moeten komen om de armen te ondersteunen. Voor wie klein is, staat een gemiddelde tafel vaak te hoog. Gebruik dan een schoendoos als voetensteun zodat de voeten toch gesteund worden. Wie thuis de luxe van een verstelbare tafel heeft, kan deze makkelijk aanpassen aan de hoogte. Pas deze tips echter ook toe voor de kinderen.
Stoel met steun in de de lage rug
Heb je geen bureaustoel bij je thuis, plaats dan een kussen in de holte van de lage rug. Zo wordt deze natuurlijke kromming van de rug goed ondersteund. Bij langdurig zitten zullen de spieren moe worden. Een goede steun laat toe dat rugspieren af en toe kunnen rusten. Een bureaustoel heeft onderaan meestal een bolle vorm. Deze zou moeten passen boven de broeksriem of in de lage rug.
Gebruik een los toetsenbord en muis
Op een ergonomische werkplek zijn toetsenbord en scherm los van elkaar. Met aan apart toetsenbord kan men het scherm op een goede hoogte plaatsen en toch op een goede manier typen. Hetzelfde geldt voor het werken met de muis. Deze houdt men best zo dicht mogelijk bij het toetsenbord zodat de ellebogen ook dicht bij het lichaam kunnen blijven.
Kies een afgezonderde ruimte
Ergonomie staat niet alleen voor gezond werken, maar ook voor efficiënt werken. Kies daarom een afgezonderde ruimte om niet teveel gestoord te worden. Onverwacht telewerken met kinderen in huis is niet altijd evident. Bij schoolgaande kinderen kan je een gezamenlijke planning opmaken waarin geconcentreerd werken ook zijn plaats heeft.
Onderbreek regelmatig het zitten en beweeg
Ook al zit men goed, houdingsafwisseling blijft belangrijk. Het zitten regelmatig onderbreken door even recht te staan of te bewegen, activeert telkens het lichaam. Ook voor kinderen is het thuis verleidelijk om meer uren te spenderen op een scherm. Ook voor hen is bewegen de boodschap, door buiten te spelen, fietsen, wandelen, enz… Fysieke activiteit is trouwens goed om het immuunsysteem te versterken.
