Bij kantoorwerkers is er een toenemende vraag naar een noise cancelling headset om zich beter te kunnen concentreren. Lawaai en gebrek aan privacy in een kantoortuin zijn immers de grootste stoorzenders in een kantoortuin. Meer concreet gaat het over niet-relevante spraakcommunicatie en het feit dat men steeds bereikbaar is voor iedereen. Structurele oplossingen achteraf om de akoestiek te verbeteren, komen er immers vaak niet van. In dat geval kunnen noise cancelling headsets dan een oplossing bieden.
Actieve noise cancelling
Headsets met actieve noise cancelling hebben een microfoontje dat het achtergrondlawaai in een omgeving detecteert. Op basis daarvan creëren ze een anti-geluid die het monotoon achtergrondlawaai neutraliseert. Zo kan men spraak of muziek nog steeds goed horen, maar is men afgeschermd van het storende gezoem van verkeer, ventilator, machines, enz…
Actieve noise cancelling zorgt ervoor dat men gesproken communicatie duidelijker hoort. Deze ruisonderdrukking is ontwikkeld om beter muziek te kunnen luisteren terwijl men onderweg is. Op kantoor kan dit helpen als er storend achtergrondlawaai is. Aan de telefoon is het ook interessanter voor de ontvanger. Deze krijgt ook minder storend gezoem mee door de telefoon.

Passieve noise cancelling
Een koptelefoon met passieve noise cancelling houdt alle geluid tegen. Over-ears kappen of in-ears pluggen sluiten de gehoorgang af en zorgen dat men veel minder lawaai hoort. Eigenlijk is dit noise isolation of geluidsisolatie. Wanneer men geconcentreerd wil kunnen werken, komt vooral dit type headset in aanmerking.
Passieve noise cancelling is eigenlijk niet nieuw. Otoplastieken, voorgevormde oorpluggen, bestaan al langer om het omgevingsgeluid te dempen. Ze hebben eveneens een filter die kan verschillen naar de toepassing: kantoor, bouw, muziek, enz… Mensen die zich willen kunnen afsluiten, komen dus eerder bij de klassieke noise cancelling uit.
De headset maakt ook visueel duidelijk aan de omgeving dat men geconcentreerd bezig is en niet gestoord wil worden. Dit zal de ongecontroleerde contacten verminderen en draagt op die manier ook bij tot de privacy.
Adaptieve noise cancelling
De totale noise cancelling is eigenlijk een som van passieve geluidsisolatie en actieve ruisonderdrukking. Dit is steeds met een vaste filter, die voor iedereen hetzelfde is. Bij adaptieve noise cancelling is deze filter aanpasbaar is: enerzijds naar de gehoorgang van de individuele gebruiker en anderzijds naar het soort lawaai op die moment (concert, trein,…).
Een adaptieve noise cancelling headset heeft hetzelfde principe als actieve noise cancelling, maar kan een brede waaier aan lawaai detecteren en er anti-geluid voor creëren. Daardoor is de noise cancelling ook nauwkeuriger en meer comfortabel.