LED verlichting op kantoor

LED verlichting wint sterk aan populariteit op de werkplek, maar TL buizen zijn nog steeds het meest aanwezig. Kan en zal dat veranderen? In magazijnen of koude omgevingen is de keuze voor LED meer evident. Voor LED verlichting op kantoor zitten we op een scharniermoment. Nieuwe armaturen voor LEDs kunnen de TL buizen overtreffen, maar zijn nog niet standaard. De retrofit LED-TL buizen laat men beter achterwege.

Ja, nieuwe LED armaturen

Bij een nieuwe verlichtingsinstallatie met LED armaturen is er wel een voordeel ten opzichte van TL verlichting. Een LED is puntverlichting zodat men makkelijker kan controleren hoe het licht verdeeld wordt. Door middel van lenzen kan een brede, smalle of asymmetrisch lichtstraal gecreëerd worden zonder veel licht te verliezen. Met een diffusor wordt het licht gelijkmatig verspreid zonder aan lichtstroom (Lumen) in te boeten.

Bijkomend voordeel van LED is dat ze te verkrijgen zijn in alle gewenste lengtes. De lichtopbrengst (Lumen/Watt) is bij de grote merken verbeterd en zal nog een stuk verbeteren. Met een klassiek verlichtingsschema op kantoor met 2m40x1m80 of 2m40x2m40 tussenafstand is een gelijkmatige lichtverdeling noodzakelijk. Door het richten en kantelen van de LED chips is een meer uniforme verlichting met minder verblinding mogelijk. Bij nieuwbouw is LED verlichting op kantoor een goede keuze.

Toch zijn er nog valkuilen. Bovenstaande informatie is waar bij betrouwbare data van de fabrikanten. Zoals bij elke nieuwe technologie is er nog veel variatie in kwaliteit op de markt. Sommige fabrikanten leveren goed geteste LED lampen met robuuste en toegankelijke data, terwijl anderen de vermelde lichtgegevens niet hard maken in praktijk. Het maken van LEDs is immers moeilijk, het is niet mogelijk ze allemaal hetzelfde te maken. Dit wordt opgelost door “binning”. Men test alle LEDs en op basis van de gemeten eigenschappen worden ze ingedeeld in een bin of batch. Zo bekomt men LEDs met eenzelfde lichtopbrengst, kleurweergave en kleurtemperatuur. Deze werkwijze verklaart de nog hoge kostprijs.

Neen, geen LED-TL buizen

TL lampen doen al jaren dienst om te voorzien in een goede verlichting op kantoor. Ze kunnen voldoen aan alle parameters die in de Europese norm beschreven worden zoals de vereiste verlichtingssterkte en een constante kleurweergave. De ronde vorm is echter niet zo goed op vlak van efficiëntie, vermits het werkvlak zich enkel onder de buis bevindt. Om het licht niet verloren te laten gaan, zijn de armaturen uitgerust met spiegeloptiek of reflectoren zodat al het licht naar beneden schijnt.

Een LED lamp kan men rechtstreeks richten. Dat leidde tot de LED-TL buizen die in bestaande armaturen kunnen worden geplaatst ter vervanging van de klassieke TL lamp. Deze retrofit-oplossing had niet het gewenste resultaat. Het is pas nu dat de totale lichtstroom (Lumen/Watt) in de buurt komt van zuinige TL lampen. Door de lagere lichtopbrengst zijn meer LED-TL lampen nodig, wat meer warmte geeft en de levensduur inkort.

De levensduur is wel hoger dan een TL buis, maar met een serieus lichtverval. Na 50 000 uur heeft een TL lamp nog 70% van zijn originele lichtopbrengst (code L70). Een T5 buislamp gaat slechts 24 000 uur mee, maar heeft nauwelijks lichtverval (5%). Om altijd een verlichtingssterkte van minimaal 500 Lux te behouden, moet een LED-TL bij de installatie steeds overgedimensioneerd worden, wat geld kost. De aankoopprijs van de retrofit LED-TL lampen ligt immers beduidend hoger (x30). LED verlichting op kantoor heeft stappen voorwaarts gezet toen fabrikanten gestopt zijn met het proberen kopiëren van de TL buizen.

 

Bron: www.lighting.co.uk