Werken op een ladder

Uitgangspunt van de wetgeving is dat een ladder als werkplek niet mag wanneer een veiliger arbeidsmiddel kan gebruikt worden. De ladder is in de eerste plaats een transportmiddel en dient niet om op te werken. Het gebruik dient beperkt te worden tot situaties waarbij het risico laag is, de werkduur kort of de werkplek niet veranderd kan worden. Een klusjesman mag de schoolbel herstellen van op de ladder, maar hoe zit het met de bouwvakker die een emmer mortel op de eerste verdieping wil krijgen?

Risicobeoordeling

De wetgeving rond tijdelijk en mobiele bouwplaatsen stelt dat een ladder slechts kan bij kortstondig gebruik en op wisselende locaties. Een risicoanalyse brengt uitsluitsel, maar hier enkele concrete richtlijnen:

Risicoscores werken op een ladder

Op vlak van ergonomie zijn zowel het tillen, langdurig staan en de werkhouding een aandachtspunt. Deze richtlijnen van Arbouw geven een duidelijk antwoord: maximaal vijf kg, maximaal twee uur en maximaal 60 cm. Dat maakt het geven van advies makkelijker.

Preventiemaatregelen

  • Ruiten wassen – te hoog : hoogtewerker

Professionele ruitenwassers zullen snel hoger dan 7,5 meter moeten werken. Vermits een ladder niet aanvaardbaar is, is een hoogtewerker aangewezen. Hiermee staat men stabiel en kan de werkhoogte aangepast worden. Reiken met de armen boven 1m80 dient steeds vermeden te worden.

  • Haag scheren – te lang : stelling

In het hoogseizoen is het scheren van hagen een bijna voltijdse bezigheid voor medewerkers van de groendienst. Vermits langdurig op een ladder staan niet aanvaardbaar is, moet gekeken worden naar een oplossing. Een mobiele stelling is een efficiënte oplossing om de medewerkers op hoogte te brengen.

  • Emmer mortel – te zwaar : bouwlift

Bij het metsen van een huis dient een emmer mortel tot boven de geraken. Het gewicht is te zwaar voor met de ladder omhoog te brengen, vandaar dat een bouwlift is aangewezen.

  • Fruit plukken : te ver reiken : plukwagen

Bij laagstambomen wordt eerst op grondniveau geplukt en dan op hoogte. Zelfs met een trapladdertje zal men nog steeds te ver en te hoog moeten reiken. Een plukwagen is dan ook ingeburgerd in de sector. De plukkers staan op een verstelbaar platform, waardoor ze stabiel op hoogte kunnen werken.

Werken op een stelling Werken met een bouwlift Werken op een plukwagen