Kniebeschermers zijn een gekende preventiemaatregel bij geknield werken. Dit ergonomisch risico kan men immers niet altijd vermijden. Per 5000 uren werken op de knieën stijgt de kans op knie-artrose met 26%. De EN14404 beschrijft verschillende types kniebeschermers en drie levels van bescherming.
Type 1: Losse kniebeschermers
Deze kniebeschermers worden vastgemaakt aan het been met banden. Omdat deze kunnen snijden, verschuiven, knellen… zijn er ook extra richtlijnen voor de banden. Ze moeten min. 3cm breed zijn, mogen niet oprollen, moeten aanpasbaar zijn, mogen max. 5cm verschuiven, mogen doorbloeding niet afknellen, mogen niet in kniekuil zitten.
Voor type 1 kniebescherming is het best te kijken naar knieschelpen die men aan het onderbeen vastmaakt. Zo wordt het ongemak aan de knie vermeden, maar ze zijn wel redelijk omvangrijk.

Type 2: Kniebeschermers in broek
De kniebeschermers type 2 draagt men in een werkbroek met een gesloten ruimte daarvoor. Ze komen tot hun recht bij veelvuldig kort knielen. Aandachtspunt hierbij is maatwerk. De inzetstukken kan men op maat van de persoon bijsnijden. De bescherming kan ook niet te dik zijn om in de broek te passen. Bij de vraag naar dit type kniebeschermers, gaat ook de vraag naar een werkbroek gepaard.

Type 3: Matjes
Deze kniescherming is een los matje uit een zacht materiaal. De dikte bepaalt mee het comfort wanneer men langere tijd aan één stuk op de knieën werkt in eenzelfde zone. Voor deze taken komt een los matje het meest tot zijn recht. Een matje is minder interessant wanneer men zich vaak moet verplaatsen om telkens kort op de knieën te werken.

Type 4: Speciale kniebeschermers
Het vierde type knieschermers beschermen één of beide knieën, maar hebben ook een bijkomende functie. Ze bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om zich op te duwen of om op te zitten. Voorbeeld is de vlijkar tijdens het betegelen, waaorp men ook kan zitten.

Drie levels van bescherming
Kniebeschermers worden ingezet omwille van ergonomie, maar ook omwille van de veiligheid. Ze beschermen tegen ongelijke oppervlakken of uitstekende delen. Deze graad van bescherming wordt in 3 levels uitgedrukt.
- Level 0: geschikt voor een vlakke vloer, geen bescherming tegen penetratie
- Level 1: geschikt voor oneven vloer, beschermt tegen penetratie met een kracht van 100N
- Level 2: beschermt tegen een penetratie met een kracht van 250N in zware omstandigheden
Bron: INRS 2012. Vos genoux sont fragiles! Protégez-les avec des protecteurs des genoux.
Normen: EN1335 – EN527 – EN1729 – EN12464 – EN1005 – EN14404
Normen: ISO11228 – ISO7730 – ISO11226