Keukenindeling

Indeling keuken

In veel bestaande keukenontwerpen krijgen vooral de opbergfuncties veel aandacht. Door de keuken in de eerste plaats als werkplek te zien, zal dit resulteren in een betere indeling met minder loopafstanden en meer gebruiksvriendelijkheid.

Droog en nat deel

Door de indeling van de keuken op de activiteiten af te stemmen, wordt onnodig lopen en verplaatsen van spullen voorkomen. Grosso modo zijn er twee hoofdtaken in de keuken: koken en afwassen. Opeenvolgende handelingen bepalen de inrichting van een keuken. Een afwasbak heeft aan de ene zijde een vlak voor de vuile vaat en aan de andere zijde een vlak dat afwatert in de gootsteen en daarnaast een vlak voor de afgedroogde vaat. De vuilbak om de borden in te ledigen staat onder de eerste afwasbak en de ruimte voor de handdoeken onder de tweede. Wanneer er een vaatwasmachine is, is slechts één spoelbak nodig. Bij het koken worden de groenten gewassen, gesneden, gekookt en opgediend. Dit betekent gootsteen-werkvlak-kookplaat-werkvlak. Onder het eerste werkblad is er plaats voor het stapelen van potten en pannen, dichtbij het kookvlak.

Keuken met twee werkhoogtes

Werkdriehoek

De afgelegde loopafstand in een keuken wordt vooral bepaald door de interactie tussen de afwasbak, kookvuur en frigo. Deze vormen de werkdriehoek. Om redenen van veiligheid, mag deze driehoek niet onderbroken worden, vooral de route tussen kookplaat en gootsteen niet. De som van de lengtes van de zijden van de driehoek bepaalt de loopafstand. Voor een kleine en middelgrote keuken kan 7 meter als referentie dienen, voor een grote keuken 8 meter. Een andere richtlijn is dat de afstand tussen kookplaat en afwasbak maximaal 2 meter mag zijn, omdat deze afstand het meest afgelegd wordt.

Werkdriehoek in een keuken: tussen koken, afwassen en frigo.

Indeling

De indeling hoeft niet in een rechte lijn te gebeuren, een L- en U-vormige configuratie zal ook een gunstig effect hebben. De voor- en nadelen van verschillende inrichtingen zullen kort besproken worden.

I – vormige keuken

Een rechte keukenopstelling of I-vormige keuken heeft alle elementen van de werkdriehoek op één rechte lijn liggen. De spoelbak bevindt zich dan het best in het midden omdat deze het meest gebruikt wordt. Om genoeg werkruimte te hebben is een lengte van minstens 3 meter aangewezen. Een smalle ruimte zoals in apartementen kan zo dienen als keuken. Door de rechte lijn zijn de loopafstanden wel het langst en doorgaand verkeer hindert elkaar.

Parallelle keukenindeling

Bij een parallelle keukeninrichting is er veel werkruimte. Dit vindt men vooral terug in bijvoorbeeld professionele keukens. De tussenafstand tussen de werkvlakken moet minstens 1m20 bedragen zodat er een vlot doorgaand verkeer is. Terwijl een persoon groenten aan het snijden is, kan een andere persoon makkelijk voorbij wandelen. De kookplaten en afwasbak bevinden zich wel best aan dezelfde kant. Deze configuratie is ook aangewezen wanneer een deur en een raam zich tegenover elkaar bevinden.

L-vormige keuken

De meest voorkomende indeling is de L-vormige keuken. In deze gezinskeuken is er namelijk nog plaats om een tafel te plaatsen zonder dat de werkdriehoek wordt onderbroken. Wel moet men er over waken dat er voldoende loopruimte van 90 cm rondom de tafel blijft om een vlotte doorgang te verzekeren. Hoge kasten worden meestal geplaatst om voldoende opbergruimte te garanderen. Deze zijn wel niet altijd even makkelijk bereikbaar, vooral in de hoekkant.

U-vormige keuken

Kenmerkend voor een U-configuratie zijn de korte loopafstanden. Alles ligt dicht bij elkaar en toch heeft men veel werk- en opbergruimte. Een vlotte passage is verzekerd wanneer ook hier de afstand tussen de twee wanden minstens 1m20 bedraagt. Nadeel aan deze opstelling zijn wel de twee moeilijk bereikbare hoeken.

Keukeneiland

Tegenwoordig is het idee van een keukeneiland in trek. Waar de Franfurterkeuken juist het omgekeerde beoogde, zal deze inrichting de keuken- en woonomgeving weer verenigen. Tijdens het koken behoudt men contact met de anderen of de bezoekers. Er is wel veel ruimte nodig om deze configuratie te kunnen toepassen. Voordeel is wel dat alles makkelijk bereikbaar is. De spoelbak staat best wel centraal.