Werkhoogtes in een keuken: afwassen en koken

Hoogte keuken

Om de hoogte van een keuken te bepalen moet men rekening houden met de diversiteit aan gebruikers. Niet iedereen is even groot, dus een standaardhoogte van 90 cm zal voor de ene te hoog en voor de andere te laag zijn. Gelukkig heeft de keuken op maat zijn intrede gedaan. Maar ook verschillende taken vereisen een verschillende hoogte. Tijdens het afwassen bevinden de handen zich onder het werkbladniveau, tijdens het koken komen ze juist een stuk erboven…

Kies de hoogte van je keuken naar je lichaamslengte

Voor het natte deel (afwassen) bevindt het aanrecht zich best 0 tot 5 cm onder de staande ellebooghoogte, voor het droge deel (koken) is dit 10 tot 15 cm. Ideaal gezien zou een keuken dus twee hoogtes hebben, al wordt in realiteit vaak een compromis van 10 cm onder de ellebogen gekozen. De meest frequente gebruiker of de kleinste partner vormt hierbij de referentie. Onderstaande tabel drukt deze richtlijn verhoudingsgewijs uit ten opzichte van de lichaamslengte van de mensen:

Lichaamslengte    Koken   Afwassen
< 1m55            90 cm   100 cm
< 1m65            95 cm   105 cm
< 1m75            100 cm  110 cm
< 1m85            105 cm  115 cm

Standaardhoogte van 90cm is vaak te laag

Keukens met een vaste hoogte van 90 cm zullen voor de meeste mensen dus te laag zijn. Deze hoogte stamt uit de tijd dat er nog geen onderzoek gebeurd was naar optimale werkhoogte in de keuken. Als voorlopige richtlijn werd dan het ronde getal van 90 cm ingevoerd, wat later als almachtige hoogte is verder blijven bestaan. Meer dan 80% van de mannen en meer dan 50% van de vrouwen zal echter moeten vooroverbuigen in de rug tijdens het afwassen en vindt deze hoogte oncomfortabel. Een aanzet tot keukens op maat werd gegeven door de Europese norm, NBN-EN 1116: 2004, waarin meerdere hoogte werden voorgesteld tussen 80 en 100 cm. De diepte van een aanrecht moet minstens 60 cm bedragen, terwijl de diepte van de hangkasten maximaal 40 cm mag zijn. Verder wordt nog een maximale dikte van 3 cm voor het aanrecht voorgesteld.

Keuken met twee verschillende aanrechthoogtes voor het droge en natte deel.

Zorg voor voldoende ruimte

Een ander aandachtspunt is voldoende voet- en werkruimte. Om dicht tegen het aanrecht te kunnen staan, dient er een uitsparing voor de voeten te zijn aan de onderkasten van minstens 15 cm diep en 15 cm hoog. Tussen het aanrecht en de bovenkasten wordt tussen 45 en 60 cm vrije ruimte voorzien zodat men voldoende bewegingsvrijheid heeft. Voor een dampkap bedraagt deze afstand minimaal 65 cm tot een elektrisch vuur en 75 cm tot een gasfornuis. Een oven bevindt zich bij voorkeur op aanrechthoogte. Zo kan men met een rechte rug de schotels inzetten en uitnemen. De visuele controle van het eten verloopt ook makkelijker vergeleken met een lage opstelling onder de kookplaten.

Keukenkasten met lades zijn makkelijker toegankelijk

De geschikte plaats om iets op te bergen

Naast het koken vervult de keuken ook een opbergfunctie. De meest gebruikte voorwerpen zoals bestek en kookgerei worden optimaal vlak onder het aanrecht geplaatst. In een doorsnee keuken wordt maar 10% van alle keukenspullen geregeld gebruikt. Om het bukken en ver reiken te vermijden zijn lades bij onderkasten interessanter dan deuren. De ruimte zal namelijk efficiënter benut worden en men behoudt het overzicht. Zelden gebruikte pannen plaatst men best op de onderste niveaus, hoewel vanuit het oogpunt van krachtuitoefening en veiligheid een zware kastrol soms beter hoger geplaatst kan worden. Sowieso moet men vermijden deze in de hoge kasten boven schouderhoogte te plaatsen. Hier horen enkel lichte voorwerpen in thuis.

 

Maten: hoogte keukenfietsmaatbh maattrappenmaat kinderfiets – afmetingen bedschoenmaatwerkhoogtekledingmatentouchscreenkijkafstand TV