Volkswijsheid stemt niet altijd overeen met wetenschappelijk onderzoek. De relatie tussen hoge hakken en rugpijn is daar een voorbeeld van. Op het internet wordt vaak gesteld dat door de hoge hakken het bekken voorwaarts kantelt en de holle kromming in de lage rug toeneemt. Dit geeft een “sexy” karakter aan het dragen van hoge hakken: het achterwerk steekt wat meer uit naar achter en de borsten naar voor. Mooi zijn doet lijden, want doordat de natuurlijke houding van de rug verstoord wordt, zou die overdreven holle lage rug ook rugpijn veroorzaken… Dit overzicht van wetenschappelijke studies ondersteunt dit echter niet.
Afvlakking van de holte in de lage rug?
Het onderzoek naar hoge hakken en rugpijn is beperkt. Enkele onderzoeken vinden dat de natuurlijke holle kromming in de lage rug of lumbale lordose juist wordt afgevlakt wanneer men hoge hakken draagt (gemiddeld 5 à 6 cm). Dit is net het tegenovergestelde van wat algemeen wordt aangenomen. Nadeel van deze studies was dat de proefpersonen op houten latjes moesten gaan staan om de hoogte van de hak te kunnen aanpassen. Dat is toch iets anders dan een echte schoen of een dynamische activiteit als het stappen…
Geen effect op de rug?
Andere onderzoeken vinden gemiddeld gezien geen effect van hoge hakken (6 cm) op de vorm van de wervelkolom. Bij de ene vrouw neemt de holle kromming van de lage rug wat toe, bij de andere wat af. Dit kan een verklaring bieden hoe de volkswijsheid is ontstaan. Dokters of kinesitherapeuten die bij enkele individuen een toename van de lumbale lordose vaststelden, zijn dit mogelijks gaan veralgemenen naar de hele populatie… Omdat het wandelen op hakken een vaardigheid op zich is, werd ook een vergelijking gemaakt tussen “ervaren” en “onervaren” vrouwen of dragers van hoge hakken. De houding van de rug verschilt echter niet tussen beide groepen.
Opgespannen bilspieren
Tot slot zijn er een aantal onderzoeken die wel een toename van de holte in de lage rug vaststellen. Probleem is echter dat ze de kromming nooit effectief hebben opgemeten. De ene studie baseert zich op foto’s, de andere studie op subjectieve bevraging. Het beoordelen van de lumbale lordose op het zicht is echter geen valide methode. Het strakkere achterwerk of opgespannen bilspieren geven misschien ook verkeerdelijk de indruk van een toegenomen holle kromming in de lage rug.
De hoge hakken doen het lichaamszwaartepunt naar voor verplaatsen, waardoor het lichaam uit zijn lijn komt. Om dit te compenseren zou het bekken achterwaarts kantelen en de holte van de lage rug afvlakken. De bilspieren zorgen voor deze bekkenkanteling, waardoor ze steeds opgespannen zijn.
Hoge hakken zijn niet goed voor voeten en knieën
Wetenschappelijk onderzoek suggereert eerder geen effect van hoge hakken op de rug of juist een afvlakking van de lage rug. Daarmee is echter de relatie met rugpijn nog niet aangetoond… Wat enkels, knieën en heupen betreft, is het wel duidelijk dat de belasting op de onderste ledematen toeneemt. Dit kan dan het risico op slijtage deze gewrichten verhogen. Hoge hakken zijn dus toch niet zo gezond…
Bron: Russel 2010. The effect of high-heeled shoes on lumbar lordosis: a narrative review and discussion of the discomfort between internet content and peer-reviewed literature. J Chiropractic Med 2010: 166-173.