De laptop is goed ingeburgerd in het onderwijs. Tof voor kort opzoekingswerk in de klas, maar voor langere tijd is het beter de laptop aan te sluiten op een groot scherm. Hier volgen de tips voor een goede opstelling van de computer in de klas.
1. Ellebogen ter hoogte van de tafel
Op jonge leeftijd staat de tafel meestal hoger dan de ellebogen. Kinderen werken dan met de ellebogen opzij en opgetrokken schouders. Om deze houding te verbeteren is de tip om hoger te gaan zitten tot de ellebogen gelijk komen met de tafel. Dit kan bijvoorbeeld door een kussen of zitwig op de stoel te leggen. Scholen die in hoogte verstelbare stoelen hebben, kunnen deze tip nog gemakkelijker toepassen door de stoel hoger in te stellen.
2. Voeten zijn gesteund
Hoger zitten is mooi, maar je benen die de hele dag loshangen zonder ondersteuning, is niet comfortabel. De constante druk kan aanleiding geven tot een slapend achterwerk of slapende voeten. Een eenvoudige oplossing is een voetensteun of doos te gebruiken. Deze moet uiteraard groot genoeg zijn zodat de volledige voeten erop kunnen steunen.
3. Voorzie steun in de lage rug
Wie geconcentreerd achter de laptop of computer aan het werk is, zit vaak voorwaarts zonder de rugleuning te gebruiken. Om af en toe de rugspieren eens te laten rusten, is een steun in de rug toch belangrijk. Wanneer men niet tot tegen de rugleuning van de stoel geraakt, kan men kussen in de rug plaatsen.
4. Plaats het scherm recht voor je
Het kleine scherm van een laptop is goed voor kort gebruik. In een computerlokaal of als je langere tijd op de laptop werkt, is het beter om de laptop aan te sluiten op een groot scherm. Je hebt veel overzicht en het is minder vermoeiend voor de ogen. Met het scherm recht voor je kan je steeds in goede houding werken en hoef je je hoofd niet te draaien. Maak hier dus plaats voor…
5. Bovenrand van het scherm op ooghoogte
Wanneer je laptop gewoon op de tafel staat, staat het scherm altijd te laag. Je kan dat oplossen door een kaft onder je laptop te plaatsen. Bij langer gebruik is dus een groot scherm de aanbeveling. Hoe groter het scherm echter, hoe meer de kinderen omhoog zullen kijken. Een duurdere oplossing is aangepast meubilair waarbij het beeldscherm kan wegzinken in de tafel.
6. Scherm op armlengte afstand
Kinderen hebben de neiging om dichtbij het scherm te gaan zitten. Een korte kijkafstand gaat echter gepaard met bijziendheid. Om dit te vermijden moet een armlengte afstand tot het scherm gerespecteerd worden. Zo kunnen de kinderen de tekst op het scherm goed lezen en blijft er voldoende ruimte voor het toetsenbord en de voorarmen.
7. Apart toetsenbord
Werken met een groot scherm betekent eigenlijk ook werken met een apart toetsenbord en muis. De voorarmen dienen daarbij te kunnen rusten op de tafel. De armen wegen immers 10% van ons lichaamsgewicht. Tussen de rand van de tafel en het toetsenbord is daarom een vrije ruimte van 10cm nodig. Zo kunnen de armen steunen op de tafel.
8. Aparte muis: dichtbij het toetsenbord
Tijdens het werken met de muis, bevinden de armen zich best dicht tegen het lichaam. De meest geschikte plaats is dus vlak naast het toetsenbord. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is, zodat kinderen vrij met de muis kunnen bewegen. De grootte van de muis dient uiteraard aangepast te zijn aan een kinderhand. Ook een smal toetsenbord sluit daarbij aan.
9. Vermijd lichtinval op het scherm
Een goede leesbaarheid van het scherm vraagt voldoende verlichting. Een combinatie van daglicht en kunstlicht volstaan meestal wel. Het licht echter mag niet rechtstreeks op het scherm of in de ogen schijnen. Daarom is een goede opstelling van het beeldscherm loodrecht op het buitenvenster. Wanneer dit niet lukt, kan het licht nog afgeschermd worden door middel van zonnewering.
10. Verander regelmatig van houding
Ondanks al deze tips blijft het langdurig zitten achter de laptop of computer in eenzelfde houding belastend voor de rug. Kinderen zijn gemaakt om te bewegen. Regelmatig eens rechtstaan, een andere houding aannemen of iets anders doen zijn een aangename afwisseling om het statisch zitpatroon te doorbreken.
* Zware boekentas:
Gewicht boekentas – Hoe gewicht verminderen – Ergonomische criteria rugzak – Draagwijze boekentas
* Ergonomie op school:
Ergonomie op school – schoolmeubilair – statafels – PC in de klas – tablet in de klas