Flexibele transportrobot

Flexibele transportrobot

Een flexibele transportrobot is een autonome transpallet die de orderpicker volgt. Dit zou wandelafstand besparen en de productiviteit verhogen. De technologie staat echter nog niet 100% op punt, maar is beloftevol.

Wat is een flexibele transportrobot?

Een nieuwe ontwikkeling in de logisitek zijn volgrobots. Vandaag haalt een orderpicker rond met een elektrische transpallet. De flexibele transportrobot is een elektrische transpallet die de rondhaler automatisch volgt. Met een sensor scant de transportrobot de omgeving en de orderpicker. Deze wandelt van het ene naar het andere artikel terwijl de transpallet steeds klaar staat op de gewenste plek.

Wat zijn de voordelen van een volgrobot?

Een volgrobot zou minder wandelafstand en een hogere productiviteit betekenen. Een orderpicker rijdt vandaag naar de plaats van bestemming, wandelt naar het artikel, terug naar zijn transpallet en dan weer verder. Met een volgrobot hoeft de orderpicker niet steeds terug te keren naar de transpallet. Dit bespaart wandelafstand en tijd… Meer tijd betekent dat men de orderpicker meer kan laten rondhalen. De verhoogde productiviteit gaat wel gepaard met een hogere fysieke belasting van het tillen, die al hoog is.

Technologie staat nog niet 100% op punt

Het Vlaams Instituut voor Logisitiek (VIL) heeft een aantal flexibele transportrobots laten testen in praktijk.  De technologie is heel beloftevol, maar stond in 2017 nog niet 100% op punt.

Sommige merken vertoonden onverwachte bewegingen van de volgrobot wanneer een botsing dreigde te gebeuren. Dit kon dus gevaarlijke situaties opleveren. Bij Still stond dit op punt, maar in een drukke omgeving begon de robot soms een andere orderpicker te volgen. Een verdere afstemming van de technologie zal waarschijnlijk de volgrobots binnenkort marktklaar maken.