Tablets

Ergonomisch werken met een tablet

De tablet is ontworpen om altijd en overal te kunnen gebruiken gedurende korte periodes. Dit gebruiksgemak doet het aantal uren snel oplopen. Daarom gelden een aantal ergonomische richtlijnen tijdens het werken met tablet:

  • Gebruik een laptophouder met toetsenbord
  • Werken gebeurt op een groot scherm

Hou het kort en mobiel

Toen de iPad of tablet op de markt verscheen, moest dit de kloof tussen de smartphone en de laptop opvullen. Troeven daarbij zijn het grote scherm en de lichte draagbaarheid. De gebruikers kunnen altijd en overal berichten lezen/versturen, info opzoeken, spelen, enz… In overeenstemming met het flexibele gebruik is de tablet bedoeld voor relatief korte periodes op verschillende plaatsen…

Door zijn grote succes overvleugelt de tablet vlotjes de laptop. Scholen verplichten de ouders om een tablet voor de kinderen aan te schaffen en ook in werksituaties komt de tablet pc sterk opzetten. Dit betekent echter veelal een langdurig gebruik op een vaste plaats. De troeven van de tablet gaan hierdoor wat verloren. Hou het daarom kort en wissel af.

Gebruik een tablethouder met toetsenbord

Werken op een een tablet gebeurt met een sterk gebogen nek. Tijdens het lezen houden gebruikers de tablet geheld in de hand of gebruiken een tablet case. Toch is de buiging in de nek duidelijk groter vergeleken met een laptop of computer. Ergonomisch werken gebeurt daarom met een tablethouder met toetsenbord.

Leesbaarheid

De tablet zet in op een goede beeldkwaliteit. Daarbij horen een blinkend scherm en hoge schermresolutie (2048*1536). Dit gaat echter ten koste van de leesbaarheid. Blinkende schermen geven veel meer reflectie, de hoge resoluties kleine lettertekens. Voor korte tijd is dat geen probleem, maar op het werk en thuis lopen de uren snel op… De mindere leesbaarheid leidt tot een gevoel van vermoeidheid en prestatieverlies tijdens het werken met tablet. Lezen gebeurt sowieso al trager op een scherm vergeleken met papier en men onthoudt de informatie minder goed. Bij het werken op een tablet sluit men deze best aan op een extern beeldscherm van goede kwaliteit.

Dynamiek op de werkvloer

Het mobiele karakter van de tablet biedt uiteraard ook voordelen op vlak van ergonomie. De beeldschermwerker hoeft niet meer de hele dag op eenzelfde plaats te werken. De afwisseling tussen zitten en staan, tussen een bureaustoel en zetel, tussen wandelen en zitten… blijven de beste manier om éénzijdige overbelasting te vermijden. Deze meerwaarde kan nog meer uitgespeeld worden voor mobiele jobs of in de school. Een zoekopdracht op het internet kan bvb al staand gebeuren achteraan de klas of leunend tegen een kast…