Ergonomie baby

Ergonomie voor je baby

Ergonomie voor je baby en voor jezelf is een hele uitdaging. Het verschonen van luiers, het geven van voeding en badjes, het dragen van de baby, luiertas en het autostoeltje,… deze taken gaan vaak gepaard met een sterk gebogen rug of het tillen van een aanzienlijk gewicht. Gelukkig zijn er ook interessante producten en tips!

Luiers verversen

Ergonomisch luiers verversen doe je op een verzorgingstafel. Een goede hoogte is een tafel op heuphoogte. Je kan je handen dan plat op de verzorgingstafel zetten terwijl je rug recht blijft. Plaats eventueel blokjes onder de luiertafel om de hoogte aan te passen. Belangrijk is dat je zonder gebogen rug je baby kan verzorgen. Voordeel van een verzorgingstafel is je ook alle materiaal in de buurt hebt dat je binnen handbereik kan klaar leggen. Af en toe eens luiers verversen op de keukentafel of op bed kan uiteraard geen kwaad, maar het zou eerder de uitzondering moeten zijn.

Badje geven

Een babybadje zet je eveneens best rond heuphoogte. Zorg ervoor dat je het badje kan vullen met een slang zodat je niet het gewicht van een badje met water moet tillen. Daarom blijft het ook vaak op de grond staan. In dat geval ga je op je knieën naast het badje zitten. Dat doe je ook wanneer je een gewoon bad gebruikt. Bij het opheffen van je baby kan je met je lichaam leunen tegen de badrand. Dat extra steunpunt neemt de belasting wat weg op de lage rug.

Borstvoeding geven

Ergonomie voor je baby en jezelf is van toepassing bij het geven van borstvoeding. Gebruik een stoel of zetel met rugleuning om (borst)voeding te geven. Op die manier kan je comfortabel naar achter leunen en wordt de rechte rug goed ondersteund. Een borstvoedingskussen kan helpen om het kindje wat hoger te leggen. Je kan dat eveneens gebruiken om je armen op te laten rusten. De spieren kunnen zo ontspannen.

Baby dragen

Een draagzak is ergonomisch voor zowel de baby als de ouder. Voor de rug van de baby is het belangrijk dat de knietjes steeds hoger zijn dan de billen. Zo ondersteunt de draagzak de rug in zijn natuurlijke houding. Ook als het kindje wat groter is, blijft dit van kracht. Anders aandachtspunt is dat de bovenbenen ondersteund worden tot in de kniekuil. Met een draagzak bevindt de baby zich dichtbij het lichaam van de ouder. Aangenaam om de baby te kunnen zien, maar ook om te dragen. Het gewicht symmetrisch verdeeld en dicht tegen het lichaam, vraagt immers de minste inspanning om het kind te dragen. Je hebt bovendien beide armen vrij. Draag je het in toch soms op de heup, wissel dan af tussen links en rechts.

Luiertas

Een luiertas behoort tot de basisuitrusting als je een baby hebt. Ondertussen bestaan er luiertas rugzakken. Deze zijn het minst belastend voor de rug. Je kan de rugzak namelijk over beide schouders dragen waardoor het gewicht symmetrisch verdeeld is over het lichaam. De handtas of schoudertas draagt men vaak aan één zijde van het lichaam. In combinatie met het gewicht door alle spullen is dat niet echt handig. Beperk daarom ook het gewicht in de luiertas. Hang de tas ook aan de kinderwagen zodat je het gewicht niet de hele tijd hoeft te dragen.

Autostoeltje baby

Bij een autostoeltje voor de baby staan veiligheid en comfort voorop. Het installeren in de auto gebeurt met de autogordel of een Isofix systeem. Met de hendel kan je het autostoeltje goed positioneren. Laat het stoeltje zo snel mogelijk steunen op de autozetel. Pas daarna buig je in de wagen om het kindje vast te gespen. Een autostoeltje met draaimechanisme maakt het al helemaal gemakkelijk. Het dragen van het autostoeltje is een grotere uitdaging. Een handige techniek is om je arm door de hendel te steken en met je hand het autostoeltje aan de zijkant te ondersteunen. Dit is het minst belastend voor je lichaam.

* Zwanger
Tillen tijdens zwangerschapWet moederschapsbescherming
– ergonomie baby