Computer in de klas

Hoe computer opstellen in de klas?

1. Ellebogen ter hoogte van de tafel

Op jonge leeftijd staat de computertafel meestal hoger dan de ellebogen. De kinderen werken met de ellebogen opzij en opgetrokken schouders. Om deze houding te verbeteren is de tip om hoger te gaan zitten tot de ellebogen gelijk komen met de tafel. Dit kan bijvoorbeeld door een kussen of zitwig op de stoel te leggen. Scholen die in hoogte verstelbare bureaustoelen hebben, kunnen deze tip nog gemakkelijker toepassen door de stoel hoger in te stellen.

2. Voeten zijn gesteund

De hele dag zitten op school terwijl de benen loshangen zonder enige ondersteuning is niet comfortabel. De constante druk kan aanleiding geven tot een slapend achterwerk of slapende voeten. Een eenvoudige oplossing is een doos, telefoonboeken of voetensteun te gebruiken. Deze moet uiteraard groot genoeg zijn zodat de volledige voeten erop kunnen steunen.

3. Voorzie steun in de lage rug

Wie geconcentreerd achter de computer aan het werk is, zit vaak voorwaarts zonder een rugleuning te gebruiken. Om de spieren de kans te geven af en toe eens uit te rusten, is een steun in de rug toch belangrijk. Wanneer men niet tot tegen de rugleuning van de stoel komt, kan men kussen in de rug plaatsen zodat men toch steun ervaart.

4. Plaats het scherm recht voor je

Omwille van plaatsgebrek wordt de computer soms in een hoekje gedrumd of schuin opgesteld. Om alles toch goed te kunnen zien, zullen kinderen draaien met het hoofd en de romp. Dit is geen gunstige houding. Beter is om het beeldscherm, toetsenbord en papieren op één lijn recht voor zich te plaatsen.

5. Bovenrand van het scherm lager dan de ogen

Wanneer het beeldscherm bovenop een computerbak staat, staat dit altijd te hoog. Kinderen plaatsen beter het computerscherm rechtstreeks op de tafel. Ook dan geldt nog, hoe groter het scherm is, hoe meer de kinderen omhoog zullen kijken. Een duurdere oplossing is aangepast meubilair waarbij het beeldscherm kan wegzinken in de tafel.

6. Scherm op armlengte afstand

Kinderen hebben de neiging om dichtbij het scherm te gaan zitten. Een korte kijkafstand gaat echter gepaard met bijziendheid. Om dit te vermijden moet een armlengte afstand tot het scherm gerespecteerd worden. Zo kunnen de kinderen de tekst op het scherm goed lezen en blijft er voldoende ruimte voor het toetsenbord en de voorarmen.

7. Toetsenbord op 10 cm van de tafelrand

De armen wegen 10% van ons lichaamsgewicht. Loshangende armen betekenen dat onze spieren constant moeten werken om dit gewicht te dragen. Voldoende ruimte voor het toetsenbord waar de armen kunnen steunen, verhelpen dit ongemak. Aan een bureaustoel zijn soms armleuningen, maar deze mogen niet beletten om dicht genoeg aan de computertafel aan te schuiven.

8. Computermuis dichtbij het toetsenbord

Tijdens het werken met de muis, bevinden de armen zich best dicht tegen het lichaam. De meest geschikte plaats is dus vlak naast het toetsenbord. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is, zodat kinderen vrij met de muis kunnen bewegen. De grootte van de muis dient uiteraard aangepast te zijn aan een kinderhand. Een vlakke hand op de muis zorgt voor een neutrale positie van de pols.

9. Vermijd lichtinval op het scherm

Een goede leesbaarheid van het computerscherm vraagt voldoende verlichting. Een combinatie van daglicht en kunstlicht volstaan meestal wel. Het licht echter mag niet rechtstreeks op het scherm of in de ogen schijnen. Daarom is een goede opstelling van het beeldscherm loodrecht op het buitenvenster. Wanneer dit niet lukt, kan het licht nog afgeschermd worden door middel van blinden of zonnewering.

10. Verander regelmatig van houding

Ondanks al deze tips blijft het langdurig zitten achter de computer in eenzelfde houding belastend voor de rug. Kinderen zijn gemaakt om te bewegen. Regelmatig eens rechtstaan, een andere houding aannemen of iets anders doen zijn een aangename afwisseling om het statisch zitpatroon te doorbreken.