Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Volgrobot: autonome elektrische transpallet

 


 

Een volgrobot is een autonome transpallet die de orderpicker volgt. Dit zou wandelafstand besparen en de productiviteit verhogen. De technologie staat echter nog niet 100% op punt, maar is beloftevol.

 

Wat is een volgrobot?

Een nieuwe ontwikkeling in de logisitek zijn volgrobots. Vandaag haalt een orderpicker rond met een elektrische transpallet. De volgrobot is een elektrische transpallet die de rondhaler automatisch volgt. Met een sensor scant de volgrobot de omgeving en de orderpicker. Deze wandelt van het ene naar het andere artikel en de transpallet staat steeds klaar op de gewenste plek.

 

Volgrobot Still Neo.

 

Wat zijn de voordelen van een volgrobot?

Een volgrobot zou minder wandelafstand en een hogere productiviteit betekenen. Een orderpicker rijdt vandaag naar de plaats van bestemming, wandelt naar het artikel, terug naar zijn transpallet en dan weer verder. Met een volgrobot hoeft de orderpicker niet steeds terug te keren naar de transpallet. Dit bespaart wandelafstand en tijd... Meer tijd betekent dat men de orderpicker meer kan laten rondhalen. De verhoogde productiviteit gaat wel gepaard met een hogere fysieke belasting van het tillen, die al hoog is.

 

Technologie staat nog niet 100% op punt

Het Vlaams Instituut voor Logisitiek (VIL) heeft een aantal volgrobots laten testen in praktijk. Bij Colruyt heeft men drie modellen uitgeprobeerd. De technologie is heel beloftevol, maar staat nog niet 100% op punt.

Sommige merken vertoonden onverwachte bewegingen van de volgrobot wanneer een botsing dreigde te gebeuren. Dit kon gevaarlijke situaties opleveren. Bij Still stond dit op punt, maar in een drukke omgeving begon de robot soms een andere orderpicker te volgen. Een verdere afstemming van de technologie zal waarschijnlijk de volgrobots binnenkort marktklaar maken.

 
 


cobot - exoskelet - Manrider - orderpicker - volgrobot - zijlader afvalophaling

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans