Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Nieuw ontwerp van een schooltas: een dubbelzak

 


 

De minst belastende draagwijze van schooltassen is waarbij het gewicht symmetrisch is verdeeld en zich dicht tegen het lichaam bevindt. Een rugzak is daarom beter dan een schoudertas en boekentas in de hand. Toch blijft er bij de rugzak nog een onevenwicht tussen voor en achter. Een dubbelzak, waarbij het gewicht verdeeld wordt over de buik en rug lost dit op: een betere houding van de rug, de rompspieren moeten minder hard werken, het is minder vermoeiend en de subjectieve voorkeur ligt hoger [1,2].

 

Dubbelzak met gewicht op de buik.Dubbelzak.Dubbelzak met gewicht rondom de romp.Dubbelzak.

Figuren: Twee experimentele dubbelzakken: rugzak op de buik en een vest rondom de romp.

 

Rugzak op buik en rug

Een eerste type van dubbelzak dat onderzocht werd [1], waren twee rugzakken die aan elkaar werden vastgemaakt. Met een gewicht van 15% het lichaamsgewicht, vertoonden de rompspieren eenzelfde activiteit als het onbelast staan. Bij de rugzak daarentegen moesten de buikspieren zich veel harder inspannen. Men leunt immers met de rug naar voor om het nieuwe zwaartepunt van rug en rugzak terug boven de voeten te krijgen en stabiel te staan. Bij een dubbelzak is deze compenstatie niet nodig. Door de symmetrische verdeling van het gewicht valt het gemeenschappelijk zwaartepunt vanzelf boven de voeten. Dat maakt deze draagwijze minder belastend. Een realistisch gewicht van 15% het lichaamsgewicht (LG) verstoort de rughouding niet. Een rugzak vertoont reeds afwijkingen boven de 10% LG.

 

Een vest rondom de romp

Een ander type dubbelzak haalde zijn inspiratie bij een reddingsvest [2]. Achteraan was er nog steeds een rugzak, maar aan de voorkant waren ook twee opbergruimtes voorzien. Bij het meten van de hartslag neemt deze toe, naarmate het gewicht van de schooltas toeneemt. Vergeleken met het onbelast staan is dat bij een rugzak vanaf 10% LG. Bij de dubbelzak echter ligt het energieverbruik een stuk lager. Pas bij een gewicht van boven de 20% LG zal de hartslag beginnen oplopen.Dit is een weerspiegeling van hoe hard de rompspieren moeten werken. Bij een dubbelzak is dat immers een stuk minder.

 

De rugzak is de beste commerciële draagwijze. Het gewicht bevindt zich dicht bij het lichaam en is symmetrisch over beide schouders verdeeld. Een dubbelzak spreidt het gewicht ook over buik en rug, waardoor nog betere resultaten voor houding, energieverbruik en spierwerking worden gevonden. De gebruiksvriendelijkheid in praktijk vormt nog een uitdaging voor ontwerpers.

 

 

[1] Motmans R, Tomlow S, Visser D. 2006 Trunk muscle activity in different modes of carrying schoolbags. Ergonomics 49 (2): 127-138.

[2] Ramadan MZ, Al-Shayea AM. 2013 A modified backpack design for male school children. Int J Ind erg 43: 462-471.

 

 


hoe schooltas dragen - gewicht boekentas - ergonomische rugzakken - dubbelzak - schooltassen - schoolmeubilair - hoge schoolbanken - schoolmeubilair op maat - norm schoolstoelen - statafels -

computers op school - kinderrugschool - pennen

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans