Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Polspositie tijdens gebruik van muis en trackball

 

Wrist posture during computer pointing device use.

Burgess-Limerick R, Shemmell J, Scadden R, Plooy A. Clin Biomech 1999; 14 (4): 280-6.


 

Deze studie onderzocht de individuele verschillen in polspositie tijdens het gebruik van twee invoermiddelen: muis en trackball. Een trackball blijft steeds op dezelfde plaats liggen, de cursor wordt aangestuurd door over de rode bol te rollen met de duim. Zowel een muis als trackball kunnen leiden tot ongemak en overbelastingsletsels door langdurige blootstelling aan polsextensie (opwaarts) en ulnaire deviatie (zijwaarts).

 

Gewone computermuis.Trackball

 

Daarom werden deze houdingen opgemeten terwijl de twaalf deelnemers een gestandaardiseerde taak uitvoerden. Dit was het herhaaldelijk verticaal en horizontaal bewegen met de cursor. Extreme extensie werd gedefenieerd als meer dan 30° opwaarts en extreme ulnaire als meer dan 10° pinkwaarts. De trackball vertoonde gemiddeld minder ulnaire deviatie, maar meer extensie. Bij de muis was dit juist omgekeerd. De extreme polsafwijkingen waren echter groter bij een muis. Globaal scoorde een trackball dus iets beter. Toch waren er grote verschillen tussen de deelnemers onderling. Voor de ene scoorde een muis beter, voor de ander een trackball. De keuze dient dan ook individueel te gebeuren.

 

 


verticale muis - trackball - tekentablet - laptophouder - toetsenbord afstand - muizen - toetsenborden - voetensteun - documentenhouder - iPad - dynamisch zitten - oorzaken nekklachten

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans