Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Tekentablet: comfort en prestatie

 

An analysis of muscular load and performance in using a pen-tablet system.

Kotani K, Horii K. J Physiol Appl Human Sci 2003; 22(2): 89-95.


 

Tekenen met de computer is dagelijkse kost voor ingenieurs, ontwerpers, vormgevers, enz... Grafische programma's laten heel precies werken toe, maar vereisen ook even precieze bewegingen met de muis. Dat kan leiden tot polsklachten bij veelvuldig tekenen. Daarom werd gezocht naar alternatieven, zoals bijvoorbeeld een tekentablet. Met een pen tekent men op een tekentabet alsof men rechtstreeks op het scherm zou tekenen. Na een korte gewenningsperiode is een tekentablet zowel nauwkeuriger als minder belastend.

 

Pen en tekentablet.

 

Voor het onderzoek moesten de proefpersonen twee taken uitvoeren. Eerst werd gevraagd om verschillende tekeningen te maken met typische muisbewegingen zoals klikken en slepen. In de trackingtaak was de opdracht met de cursor een veelhoek te volgen die op het scherm verschijnt. Hiervoor zijn fijnmotorische bewegingen vereist. De spieractiviteit werd gemeten met elektrodes, het prestatievermogen was het aantal gemaakte tekeningen/veelhoeken (snelheid) en het aantal fouten ( precisie).

 

Bij het gebruik van het tekentablet was de gemeten spieractiviteit lager in de bovenarm en polsen. De spieren die de vingers aansturen, moeten minder hard werken. In de schouder-nekregio was er geen verschil te vinden tussen het tekentablet en een gewone muis. .
De snelheid en nauwekeurigheid van het tekenen was de eerste dag duidelijk minder bij het tekentablet. Vanaf de tweede dag echter werd reeds beter gepresteerd met de pen en het tekentablet. De leerperiode is dus heel kort en de proefpersonen voelden zich er ook comfortabel bij.

 

 


verticale muis - trackball - tekentablet - laptophouder - toetsenbord afstand - muizen - toetsenborden - voetensteun - documentenhouder - iPad - dynamisch zitten - oorzaken nekklachten

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans