Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Een rugzakstofzuiger is efficiënter dan een steelstofzuiger

 

Comparison of work rates, energy expenditure, and perceived exertion during a 1h vacuuminging task with a backpack vacuum cleaner and an upright vaccuum cleaner.

Mengelkoch LJ, Clark K.Appl Erg 2006; 37: 159-165..


 

Stofzuigen is een gekende taak in alle huishoudens en op de werkvloer. Voor poetsers in een industriële omgeving is dit zelfs hun dagtaak. Hiervoor worden voornamelijk twee types van stofzuigers gebruikt: de rugzakstofzuiger en de steelstofzuiger. Voor grote oppervlaktes blijkt het rugzakmodel efficiënter.

 

Quick Kleen (Sanitaire™)  Pro-Team (Coach Vac™)

 

In een vroegere studies werd reeds de tijd vergeleken die nodig was om 90m² te poetsen. Met een steelstofzuiger duurde dit 3,25 keer langer, dus rugzakstofzuiger was veel efficiënter. Daartegenover staat een ander onderzoek dat een hogere rugbelasting en warmteblootstelling rapporteerde voor de rugzakstofzuiger, terwijl geluid en trillingen binnen de aanvaardbare limieten bleven.

 

In deze studie stofzuigden twaalf professionele poetsers gedurende één uur aan een opgelegd tempo dat iedereen acht uur kan volhouden. De productiviteit van de steelstofzuiger was 7,23 m² per minuut. Met een rugzakstofzuiger lag de prestatie met 14,98m² per minuut een heel stuk hoger. Toch was er geen verschil in zuurstofverbruik en subjectief ervaren vermoeidheid tussen de twee stofzuigers. Een rugzakstofzuiger is dus veel efficiënter met een 2,07 keer hogere productiviteit voor eenzelfde energiekost en ervaren vermoeidheid. Vooruit-achteruit stofzuigen gaat ook minder dan snel dan van links naar rechts stofzuigen. Dit is enkel mogelijk bij het rugzaktype, maar in reële arbeidssituaties wel niet altijd even praktisch.

 

De subjectief ervaren vermoeidheid neemt logischerwijze toe naarmate het stofzuigen langer duurt. Vrouwen rapporteerden wel meer vermoeidheid ten opzichte van de mannen. In deze studie hadden de vrouwen ook een minder goede conditie, waardoor ze relatief gezien steeds aan een hogere intensiteit werkten. Uitgedrukt voor een werkdag werkten de mannen aan 28-30% van hun maximale zuurstofopname, terwijl dit bij vrouwen aan 38-39% VO2max was. Als bovengrens om een taak 8 uur zonder vermoeidheid te kunnen uitvoeren, wordt 33% VO2max voorgesteld. Vermits vrouwen hierboven uitkomen, is het aangewezen het werktempo aan te passen in functie van het geslacht.

 

 


overzicht - hamer - heggenschaar - kappersschaar - knijptang - metaalzaag - schuurmachine - sneeuwschep - snoeischaren - snoeizaag - stofzuiger - tennisracket - vleeshaak - vleesmes

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans