Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Biomechanische evaluatie van een nieuwe manuele snoeischaar

 

Biomechanical assessment of new hand-powered pruning shears.Roquelaure Y, D’Espagnac F, Delamarre Y, Penneeau-Fontbonne D. Appl Ergon 1994; 35 (2): 179-182.


 

Snoeischaar met bol gekromde handgreep (boven) en hol (onderaan).

 

De bedoeling van deze studie was om de biomechanische belasting op de hand en pols te bepalen tijdens het snoeien van wijndruiven met deze nieuw ontworpen snoeischaren. Hiervoor werd oppervlakte EMG van de vingerbuigers en de houdingen van de pols geanalyseerd bij vier wijnboeren tijdens hun werk met de twee types van snoeischaren. Bij (a) is de kromming van de onderste greep aangepast aan de vorm van de vingers, (b) diende als referentie.

 

Door de grote verschillen in resultaten tussen de testpersonen kon geen systematisch effect aangetoond worden voor de nieuwe snoeischaar op vlak van extreme polsafwijkingen. Wel werd er vaker gewerkt rond de neutrale zone van de pols. Dit betekent minder dan 20% van de maximale ulnaire of radiale deviatie en flexie of extensie. Omwille van de kleine proefgroep, moet dit resultaat nog bevestigd worden bij een grotere populatie van wijnboeren.

 

 


overzicht - hamer - heggenschaar - kappersschaar - knijptang - metaalzaag - schuurmachine - sneeuwschep - snoeischaren - snoeizaag - stofzuiger - tennisracket - vleeshaak - vleesmes

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans