Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Plukken: staand met voorovergebogen rug of liggend?

 

Comparison of stoop versus prone postures for a simulated agricultural harvesting task.

Meyer RH, Radwin RG, Appl Erg 2007; 38: 549-555.


 

In de landbouw zijn reeds vele taken geautomatiseerd. Toch blijven er nog jobs over die manueel moeten gebeuren, bijvoorbeeld het wieden van onkruid en het oogsten van grondgewassen. Langdurig rechtstaan met voorovergebogen rug, is hierbij geen uitzondering. Rugpijn en klachten aan de bovenste ledematen komen dan ook meer dan gemiddeld voor bij deze werknemers. Liggend plukken biedt een hele verbetering omdat de fysieke belasting beduidend lager is.

 

Liggend plukken op een ligbed., zoals getest in deze studie.

Liggend plukken van aardbeien maakt het werk sneller en minder belastend.

 

Reeds in de jaren '50 bleek dat voorovergebogen staand plukken het meeste energie vergde. Bukken of geknield werken geniet de voorkeur wanneer men kan steunen op één hand. Een andere voorgestelde oplossing was het zittend plukken. Hoewel deze alternatieven minder inspannend zijn, blijft de belasting nog steeds hoog. Liggend plukken vertoonde wel duidelijke voordelen ten opzichte van staand, geknield of zittend plukken: hogere productiviteit (25%), lagere hartslag, hogere pluksnelheid en minder ongemakken.

 

In deze studie werd de spieractiviteit (EMG) gemeten. Staand plukken met een voorovergebogen rug doet de rugspieren (54%) en beenspieren (19%) harder werken. Al liggend daarentegen daalt de activiteit van deze spieren met ongeveer 5%. Dit sluit aan met de resultaten voor het lichamelijke ongemak, dat de plukkers ervaren. De staande houding met gekromde rug geeft meer last aan de lage rug en onderste ledematen, vergeleken met het liggen. Het verschil was het meest uitgesproken voor de hamstrings. Dit ongemak kan dus toegeschreven worden aan de langdurige statische contractie van de lage rugspieren en hamstrings.

 

Voor de spieren in de nek (m. Trapezius) werd geen verschil gevonden tussen beide manieren van plukken. Hoewel de nek en hoge rug het meeste ongemak gaven in de liggende houding, was dit vergelijkbaar bij de staande houding. De bewegingen van de handen en armen blijven dan ook hetzelfde.

 

Dat het staand werken met kromme rug het meest inspannend is, werd ook in deze studie bevestigd. De hartslag steeg met 26 slagen per minuut ten opzichte van in rust, terwijl al liggend dit slechts 13 slagen was. Deze waarden komen overeen met respectievelijk 21% en 8% van de maximale hartreserve.

 

De conclusie is dat liggend plukken duidelijke voordelen heeft ten opzichte van het staand plukkend met voorovergebogen rug. Er zijn minder lichamelijke ongemakken, minder lokale spiervermoeidheid en de hartslag blijft lager. Wanneer daarnaast de toegenomen productiviteit in rekening wordt genomen, is dit een mooi voorbeeld van ergonomie. Eventuele verbeteringen kunnen nog aangebracht worden aan de hoofd- en neksteun.

 

 


ademluchttoestel - eco-picklift - handvat doos - handvat zak - tillen methodes - NIOSH-3DSSPP - ligbedden wieden

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans