Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Metaalzaag met een verticaal handvat op maat is meest efficiënt

 

Snap-on handles for a non-powered hacksaw: an ergonomics evaluation, redesign and testing.

Das B, Jongkol P, Ngui S. Ergonomics 2005; 48: 78-97.


 

In dit onderzoek werd na evaluatie van bestaande metaalzagen een nieuwe ergonomisch verantwoorde variant ontworpen. Bij de klassieke zaag met het handvat in het verlengde van het zaagblad, kan men niet efficiŽnt kracht leveren. Ook de afmetingen van de handgreep (lengte, diameter en vorm) schieten tekort en een handvat voor de andere hand is afwezig. Deze laatste bedenkingen gelden ook voor de bestaande variant met de handgreep dwars op de zaagrichting. De lengte van de handgreep zou optimaal 12,5 cm lang zijn met een (grootste) diameter van 4 cm. Een hoek van 105į met de horizontale geeft een goede polspositie. Voor taken met evenveel duwen als trekken zoals zagen, is een rechthoekige doorsnede ook beter dan een ronde.

 

Klassieke metaalzaag met een rond handvat in het verlengde van het zaagblad.

 

Bestaande type metaalzaag met handvat dwars op zaagrichting.

 

Bij het herontwerpen is men uitgegaan van een vast zaagblad waarbij de handvatten kunnen vervangen worden. Deze worden in drie maten voorzien in functie van de handafmetingen. De groottes zijn aangepast voor de P5 kleine tot de P50 gemiddelde vrouw, voor de P5 kleine tot P50 gemiddelde man en P50 gemiddelde tot P95 grote vrouw, en ten derde voor de P50 gemiddelde tot de P95 grote mannelijke hand.

 

Voor de lengte van het handvat werd uitgegaan van de grootste handbreedte van elke groep plus 1 cm extra marge. De doorsnede was rechthoekig met een verhouding van 1 (korte) tot 1,25 (lange diameter). De langste diameter werd bepaald door de kleinste grijpdiameter verminderd met 1 cm. De hoeken waren afgerond met straal 0,7 cm. De kromming van het handvat maakt een hoek van 60į (zie figuur)…

 

  Ergonomisch verantwoorde metaalzaag met drie verschillende maten.

 

 

In een testsituatiewerd de prestatie (snijdiepte), spierefficiŽntie (EMG/snijdiepte) en de subjectieve voorkeur (5-puntenschaal) gemeten. De taak bestond uit het doorzagen van metalen buizen gedurende 15 minuten.

 

De prestatieverbetering van de ergonomisch aangepaste metaalzaag was spectaculair vergeleken met de bestaande zaag met horizontale greep: 148% beter. Ten opzichte van de verticale greep was het effect 25%. Een handvat dwars op de zaagrichting scoort duidelijk beter dan de greep parallel. De zaag die op maat past was ook productiever dan de andere maten van de ergonomisch ontworpen zaag.

Ook op vlak van spierefficiŽntie scoorde de nieuwe versie duidelijk beter. Er was geen verschil te vinden tussen de bestaande varianten. Subjectief scoorde de ergonomisch ontworpen zaag op maat het best, voor de variant met verticale greep, die dan weer duidelijk beter werd bevonden dan die met een horizontaal handvat.

 

 


overzicht - hamer - heggenschaar - kappersschaar - knijptang - metaalzaag - schuurmachine - sneeuwschep - snoeischaren - snoeizaag - stofzuiger - tennisracket - vleeshaak - vleesmes

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans