Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Aangepast mes laat hogere krachten toe tijdens vleesverwerking

 

An electromyographic study of strength and upper extremity muscle activity in simulated meat cutting task. Grant K, Habes DJ.Appl Ergon 1997; 28: 129-137.


 

In de vleesverwerkende industrie zijn er veel overbelastingsklachten aan de bovenste ledematen. Het snijden van vlees is een repetitieve taak, die veel kracht vraagt en met een klassiek mes bevindt de pols zich meestal in onnatuurlijke houding. Dit onderzoek toont aan dat een nieuw ontwerp van het mes met een opstaand handvat meer kracht toelaat en dus minder spieractiviteit vergt.

 

Mes met opstaand handvat om vlees te snijden.

 

Vijftien proefpersonen simuleerden de kracht tijdens het vlees snijden in een houding zoals die in de vleesverwerkende industrie werd vastgesteld. De grootte en de richting van de kracht, de hoogte, de reikafstand en het type greep werden gevarieerd. De verhouding tussen spieractiviteit en de uitgeoefende kracht door de armspieren werd berekend.

 

Een krachtgreep waarbij de kracht loodrecht op het handvat wordt uitgeoefend maakt hogere krachten mogelijk dan wanneer de kracht parallel met het handvat loopt. Het meeste kracht kan uitgeoefend worden wanneer men op volle armafstand en boven schouderhoogte van boven naar beneden snijdt. Bij verticale snedes geldt dat hoe lager men snijdt, hoe minder maximale kracht men kan leveren.

 

Voor horizontale snedes kan eveneens het meeste kracht uitgeoefend worden op volle reikafstand. De beste manier om een klassiek mes vast te houden is in dit geval met het mes verticaal naar beneden. Deze studie ondersteunt de veronderstelling dat de fysieke overbelasting in de vleesverwerkende industrie kan aangepakt worden door het herontwerp van de werkpost en handgereedschappen.

 

Ondertussen hebben de elektrische messen reeds hun intrede gedaan in de vleesverwerkende industrie. In de huiskeuken werd dit principe al toegepast om bijvoorbeeld de kalkoen te snijden. Wanneer een karkas ontbeend moet worden, zijn uiteraard veel hogere kracht nodig. Daarom worden tegenwoordig ook slijpschijven gebruikt, die opgehangen worden aan een balancer.

 

 


overzicht - hamer - heggenschaar - kappersschaar - knijptang - metaalzaag - schuurmachine - sneeuwschep - snoeischaren - snoeizaag - stofzuiger - tennisracket - vleeshaak - vleesmes

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans