Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Een laptophouder houdt het hoofd recht

 

The effect of using a laptopstation compared to using a standard laptop PC on the cervical spine torque, perceived strain and productivity. Berkhout et al.. Appl Ergon 2004; 35: 147-152.


 

Bij een laptop staat het scherm steeds te laag en te dichtbij. Bij meer dan twee uur laptopgebruik per dag kan men beter een laptophouder gebruiken met een extern toetsenbord en muis. De nekbelasting is immer bijna 25% lager. Andere oplossing is de (kleine) laptop aan te sluiten op een extern scherm dat in hoogte regelbaar is.

 

Laptophouder

 

Het opzet van deze studie was om het effect van een laptophouder te onderzoeken op de mechanische belasting van de nek (C7-T1), het subjectief comfort van de nek en de productiviteit. Tien gezonde mannelijke studenten met gemiddeld 10 jaar ervaring met PC werk en 18 maanden met een laptop, waren de proefpersonen. De metingen gebeurden in twee delen: 4 uur werken aan een Ergo-Q laptopstation en een andere dag 4 uur werken aan een conventionele laptop. De hoogte van de werktafel en –stoel mochten vrij ingesteld worden. Bij een laptophouder kunnen ook de hoogte, afstand en inclinatie van het scherm individueel aangepast worden doordat er gewerkt wordt met een aparte muis en toetsenbord.

 

Foto’s en een biomechanische analyse werden gebruikt om de belasting van de nek te berekenen. Verder werd de subjectief ervaren belasting (Borg schaal) en de productiviteit gemeten. De resultaten laten een significant verschil zien: de laptophouder geeft gemiddeld 24% minder belasting ter hoogte van C7-T1. Door de aangepaste hoogte van het scherm moet de nek nu minder gebogen worden. De ervaren vermoeidheid in de nek is gemiddeld 17% lager bij een laptopsteun. Ook de productiviteitsscore was 17% beter. Negen van de tien proefpersonen typten meer tekst met minder fouten.

 

Bij de laptopsteun kan het hoofd meer rechtop gehouden worden.Werken aan een conventionele laptop gaat steeds gepaard met een sterke buiging in de nek.

 

Dit bevestigt het belang van een aanpasbare werksituatie die rekening houdt met antropometrische verschillen en zo tegemoet komt aan de individuele werknemer tijdens langdurig beeldschermwerk. Het risico op overbelasting van het spier-skeletsysteem kan zo verminderd worden.

 

 


verticale muis - trackball - tekentablet - laptophouder - toetsenbord afstand - muizen - toetsenborden - voetensteun - documentenhouder - iPad - dynamisch zitten - oorzaken nekklachten

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans