Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Onderzoek naar productiviteit en ergonomie van gebogen handvatten

 

Productivity and ergonomic investigation of bent-handle pliers.

Duke K, Mirka GA, Sommerich CM. Human Factors 2004; 46: 234-243.


 

Een slechte polspositie wordt algemeen beschouwd als een risicofactor voor aandoeningen aan de hand of pols. Dit heeft geleid tot het principe “bend the tool, not the wrist” of “buig het handgereedschap, niet de pols”.

 

Knijptang met gebogen handvatten en met rechte grepen.

 

Zestien proefpersonen voerden een complexe 3D taak uit en een eenvoudige assemblagetaak terwijl de productiviteit, pols- en schouderpositie werden geregistreerd. Ook de oriŽntatie van het werkvlak werd gevarieerd, verticaal en 45į. De resultaten tonen dat het voordeel van gebogen handgrepen afhankelijk is van de soort taak. Bij complexe 3D bewegingen werd de taak 5.3% sneller uitgevoerd,bij de assemblagetaak daarentegen was een knijptang met rechte grepen 4.9% sneller. Gebogen handvatten verminderden ook de schouderafwijkingen met 50% in de 3D taak en de ulnaire deviatie was verminderd met 12%. Bij de assemblagetaak was dit zelfs 22%. Opvallend was dat wanneer de proefpersonen hun eigen techniek mochten kiezen dat dit vaak de houdingsvoordelen teniet deed.

 

De productiviteit was steeds groter bij een 45į gekanteld werkvlak ten opzichte van een verticale oriŽntatie omwille van het betere zicht. Bij de assemblagetaak ging dit wel ten koste van de armelevatie die 15% hoger was. De complexe taak daarentegen lokte een volledig andere grijpwijze uit, die resulteerde in minder ulnaire deviaite.

Als conclusie kan men stellen dat het gebruik van gebogen handgrepen interessant kan zijn vanuit ergonomisch standpunt, maar de complexiteit van de taak moet steeds mee in overweging genomen worden.††

 

 


overzicht - hamer - heggenschaar - kappersschaar - knijptang - metaalzaag - schuurmachine - sneeuwschep - snoeischaren - snoeizaag - stofzuiger - tennisracket - vleeshaak - vleesmes

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans