Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Gebogen kappersschaar om werkhouding te verbeteren?!

 

Ergonomic scissors for hairdressing.

Boyles JL, Yearout RD, Rys MJ. Int J Ind Erg 2003; 32: 199-207.


 

Sinds jaar en dag worden haarkappers geplaagd met overbelastingsklachten door repetitieve bewegingen. Om de symptomen hiervan de verlichten, werd een nieuwe kappersschaar ontworpen. Basis is het ergonomische principe "buig het gereedschap in plaats van de hand". De resultaten waren uiteenlopend, maar het nieuwe ontwerp resulteerde in minder pijn aan de schouder en pols. Op het einde van de dag waren de kappers die de "gebogen" schaar gebruikten minder vermoeid in de handen, ze konden nog duidelijk hogere grijpkrachten leveren.

 

De ETD (Ergonomic Tool Design) kappersschaar

 

In deze studiegroep verkozen de kappers de nieuwe schaar boven de traditionele versie. Door de buiging in de schaar zou de bovenarm meer langs het lichaam kunnen blijven hangen. De pols zou ook langer in de neutrale positie werken, aldus de kappers. Dit kan verklaren waarom ze minder pijn in de schouder en de pols rapporteerden.

 

Scharen zijn essentieel handgereedschap voor kappers. De standaard scharen zijn recht of hebben slechts een lichte kromming. Hierdoor moet de kapper continu de pols buigen, zijn arm heffen of het lichaam draaien. Het veelvuldig gebruik van de vingers en de voorarm bij elk type schaar zorgt voor een grote belasting op de pezen die door de carpale tunnel lopen. Omdat traditionele scharen slechts zelden toelaten dat de hand in een neutrale positie gehouden wordt, verergert deze gebogen houding de reeds belaste pezen met een verhoogd risico voor letstels als gevolg. De gebogen schaar zou het risico op overbelastingsletsels kunnen verminderen.

 

De auteurs van dit onderzoek zijn ook de uitvinders van de ETD (Ergonomic Tool Design) kappersschaar. In praktijk is dit type schaar zeker niet ingeburgerd. Is dit omdat de resultaten dan toch niet zo positief zijn? Langs de andere kant blijven het aantal overbelastingsklachten aan de bovenste ledematen hoog bij kappers.

 

 


overzicht - hamer - heggenschaar - kappersschaar - knijptang - metaalzaag - schuurmachine - sneeuwschep - snoeischaren - snoeizaag - stofzuiger - tennisracket - vleeshaak - vleesmes

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans