Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Langdurig werken met een iPad vraagt aandacht voor ergonomie

 

Touch-screen tablet user configurations and case-supported tilt affect head and neck flexion angles. Young JG, Trudeau M, Odell D, Marinelli K, Dennerlein JT.Work 2012; 41: 81-91.


 

Tablet pc's overspoelen de markt. De iPad of Motorola Xoom zijn de volgende stap in het mobiele internet of draagbare mediadragers. Een boek lezen, een mail typen, internetten, gamen... het kan nu altijd en overal. Dat betekent ook dat tablet pc's hun intrede op de werkvloer hebben gedaan. Om ongunstige werkhoudingen te vermijden en een goede leesbaarheid te garanderen, zijn een extern toetsenbord en een tablet houder nodig om het scherm op een goede hoogte en kijkafstand te brengen.

 

Tablet pc in verschillende posities: handen, case op schoot, case op tafel en hoge stand case.

 

Deze studie beschrijft de hoofd- en nekpositie bij touchscreen of tablet pc's terwijl de gebruikers verschillende activiteiten uitvoerden vanuit een zetel:
* surfen, lezen en gamen met de tablet pc in de handen op de schoot
* emailen, surfen en lezen met de tablet pc in een houder op de schoot
* emailen, surfen en lezen met de tablet pc in een houder op de tafel
* het kijken van een film met de tablet pc in een houder op de hoogste stand

 

Het lezen en typen van een email met de tablet pc in de houder in de lage stand, geeft een heel sterke buiging van de nek. Deze ongunstige houding is meer uitgesproken vergeleken met de klassieke desktop computer of de laptops. Bij langdurig gebruik kan dit leiden tot overbelastingsklachten. De naam "iPad nek" is reeds geboren...

 

De positie van het hoofd is bij het gebruik van de Xoom tablet pc het meest gebogen wanneer deze in de handen gehouden wordt op de schoot. Bij de iPad was dat het geval met de houder op de laagste stand. De verklaring hiervoor is dat de laagste stand van de iPad Smart Cover slechts een hoek van 15° maakt, waar dat bij de Xoom 45° is (Portfolio Case) is. De positie van het scherm is immers bepalend voor de positie van hoofd en nek. Tijdens het bekijken van een film met de tablet pc in een houder werd de neutrale hoofdpositie het meest benaderd.

 

Conclusie is dat wanneer men langer dan 30 minuten op een tablet pc werkt, een extern toetsenbord en tablet case nodig zijn om de nekbelasting binnen de aanvaardbare grenzen te houden. Het mobiele karakter van tablet pc's biedt ook voordelen, de beeldschermwerker hoeft niet meer de hele dag op eenzelfde plaats te werken. De afwisseling tussen zitten en staan, tussen een bureaustoel en zetel, tussen wandelen en zitten... blijven de beste manier om éénzijdige overbelasting te vermijden.

 

 


verticale muis - trackball - tekentablet - laptophouder - toetsenbord afstand - muizen - toetsenborden - voetensteun - documentenhouder - iPad - dynamisch zitten - oorzaken nekklachten

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans