Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Elektrische heggenschaar: ergonomische aspecten

 


 

Het scheren van hagen is een aanzienlijke belasting voor rug, schouders, nek en polsen. Enerzijds is er het gewicht van de heggenschaar dat men constant moet dragen, anderzijds de verschillende hoogtes waarop men werkt.

 

Gewicht

Om het gewicht van de heggenschaar te verminderen, is een harnassysteem met olifantenslurf bedacht, waaraan de heggenschaar ophant. Het tegengewicht wordt geregeld door een kastrolsysteem zodat men nog slechts 1,5 kg zelf moet dragen. Dat maakt het scheren een stuk lichter. Bij professioneel gebruik loopt het gewicht van een heggenschaar snel op omdat men vaak een langer blad heeft voor de efficiëntie of aandrijving gebruikt om van de kabel verlost te zijn.

 

Heggenschaar met ophanging.

http://www.youtube.com/watch?v=s3mr-9fJxFc

 

 

Werkhoogtes

De wisselende werkhoogtes kan men aanpakken door verlengstukken aan de heggenschaar te gebruiken. Om de bovenkant van een haag te scheren, is het interessant als het blad horizontaal kan blijven terwijl men toch op de grond staat. Ook voor een lage haag op kniehoogte, is een verlengstuk interessant zodat men zich niet steeds moet bukken. Door een langer handgereedschap, kan wel de hefboom en dus de vereiste kracht toenemen. Bij professionele toepassingen kan men scheren vanop een stelling of alles automatiseren door een klepelmaaier.

 

Heggenschaar met verlengdstuk.

 

 

Handvat

Verschillende soorten handgrepen van elektrische heggenscharen zijn reeds vergeleken [1]. De combinatie van een horizontaal en opstaand handvat biedt het meeste bewegingsvrijheid en is het minst belastend. De spieren van de voorarmen moeten minder hard werken en het scheren van de heggen is globaal minder vermoeiend. Het handvat voor de rechterhand (voor rechtshandige) kan soms ook draaien om de pols zo min mogelijk te belasten.

 

Handvatten heggenschaar: de combinatie van horizontaal en opstaand handvat scoort het best.

 

 

[1] Böhlemann J, Kluth K, Kotzbauer K, Strasser H. 1994 Ergonomic assessment of handle design by means of electromyography and subjective rating. Appl Ergon 25: 346-354.

 


overzicht - hamer - heggenschaar - kappersschaar - knijptang - metaalzaag - schuurmachine - sneeuwschep - snoeischaren - snoeizaag - stofzuiger - tennisracket - vleeshaak - vleesmes

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans