Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Beste plaats voor een handvat aan dozen

 

A survey of the optimal handle position for boxes with different sizes and manual handling positions.

Jung H-S, Jung H-S. Appl Ergon 2010; 41: 115-122.


 

Een handvat zorgt voor een goede grip bij het tillen en dragen van dozen. De fysieke belasting zal hierdoor verminderen. Bij kartonnen dozen is soms een uitsparing voorzien bovenaan aan de zijkanten. Voor kleine dozen (tot 40x40cm) is dat de meest geschikte plaats. Voor grote dozen (vanaf 50x50cm) is dit waar wanneer ze vanop de grond getild moeten worden. Bij het heffen op heuphoogte is een positie in het midden of meer naar boven het best.

 

Het tillen van een doos zonder handvat is niet altijd even gemakkelijk.Het heffen of dragen van een doos met uitsparing voor de vingers geniet de voorkeur.

Dozen met een handvat zijn gemakkelijker om de tillen en te dragen.

 

In het onderzoek werd de plaats van de uitsparing (hoog, midden of laag) bekeken tijdens het tillen van verschillende formaten van dozen (30x30xm tot 60x60cm). De subjectieve voorkeur en het lokaal ervaren ongemak werden bevraagd aan 20 proefpersonen. De klassieke positie van de uitsparing bovenaan komt goed uit de bus bij het tillen van kleine en grote dozen. Wanneer grote dozen vanaf tafelhoogte gehoffen worden, scoort ook een uitsparing in het midden goed. Belangrijk is dat de uitsparing voor de vingers groot genoeg is: minstens 12 cm lang en 3 cm breed, met afgeronde boorden. Voor de operator die afgewerkte dozen van de productielijn af moet nemen, kan deze kleine ergonomimsche interventie toch een groot verschil betekenen.

 

Doos met hoge uitsparing,  goed voor zowel grote als kleine dozen.Uitsparing in het midden is interessant voor grote dozen die op heuphoogte worden getild.Verhuisdozen hebben vaak verschillende uitsparingen voor tillen en dragen.

Verschillende mogelijke plaatsen van uitsparingen voor de vingers.

 

De consument zelf zal een doos vooral dragen. Een horizontale of verticale uitsnijding resulteren echter in een zijwaartse afwijking van de pols. Voor deze taak zou het handvat best onder een hoek van 30° staan zoals bij de vroegere verpakking van televisietoestellen soms te vinden was. Tegenwoordig zijn de flatscreens hip en bij een smalle verpakking is een echt handvat bovenop de doos een goede oplossing. Verhuizers of mensen die verhuizen zullen de dozen en tillen en dragen, vandaar vaak meerdere uitsparingen. De uitsparing bovenaan dient om de doos makkelijk te heffen of kantelen, de uitsparing onderaan vergemakkelijkt het dragen. Een kleine hoek van de uitsnijding zou nog beter zijn.

 

Verticale handgreep om een doos te dragen zorgt voor een afwijkende polspositie. Een echt handvat om te dragen is beter dan een uitsnijding in de doos.

Dragen van dozen vraagt weer een ander type uitsnijden ofwel een echt handvat.

 

 


ademluchttoestel - eco-picklift - handvat doos - handvat zak - tillen methodes - NIOSH-3DSSPP - ligbedden wieden

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans