Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Gebogen steel bij hamers

 

Bent hammer handles. Konz S. Human Factors 1986; 28 (3): 317-333.


 

Een afwijkende polspositie kan ertoe leiden dat de pezen van de voorarmspieren gaan schuren tegen de wand van de carpale tunnel. Dit geeft in eerste instantie irritatie wat bij herhaling kan evolueren naar een ontsteking. Wanneer de mediaanzenuw onder druk komt, spreekt men van carpal tunnel syndroom. Dit was reeds in de jaren '70 de gedachte achter het credo van gebogen handgrepen. Bennet ontwierp zo hamers, messen, baseball bats, potten en pannen waarbij de handgreep onder een hoek van 19° stond. Het effect hiervan is/was weinig bewezen. Daarom dat men in deze reeks experimenten op zoek ging naar de beste hoek van een hamersteel.

 

Hamers met een gebogen steel.

 

Uit een eerste experiment bleek er een voorkeur voor de Bennet hamer (19°) ten opzichte van een rechte Stanley hamer. De korte versie viel vooral in de smaak bij jonge, zwaardere vrouwen met weinig ervaring, jonge mannen verkozen vooral de lange variant.

Wanneer verschillende hoeken (10°,15°,21°,26°,29°) in de hamersteel onderling vergeleken werden, evalueerde 49% een hoek van 10° als beste. Doorslaggevende factoren waren comfort, kracht en nauwkeurigheid.

Het laatste onderzoek toonde eveneens een voorkeur aan voor een gebogen hamersteel van 10° ten opzichte van 15° of een rechte Stanley hamer. Als objectieve maat voor prestatie werd de diepte van de nagel gemeten bij één hamerslag en de hoeken ten opzichte van de verticale (voor-achter, links-rechts). Hier werd geen significant verschil gevonden tussen de hamers.

 

 

Zie ook:

Gebogen hamersteel: polsbewegingen; prestatie, spiervermoeidheid en subjectief ervaren ongemak

Schuurmachine en spuitpistool: ergonomische interventies in de meubelproductie industrie

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans