Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Effect van een hamer met gebogen steel en oriëntatie van het werkvlak:

I. Polsbewegingen en hamerprestatie

 

Effects of handle angle and work orientation on hammering: I. Wrist motion and hammering performance. Schoenmarklin RW, Marras WS. Human Factors 1989; 31: 397-411.


 

Dit onderzoek ging de polsbewegingen na bij een hamer volgens het principe van “bending the tool and not the wrist”. Men gaat er vanuit dat een hamer met gebogen steel de afwijkende posities van de pols vermindert, wat toch gezien wordt als een risicofactor voor overbelastingsaandoeningen aan de hand/pols zoals carpal tunnel syndroom en tenosynovitis.

De handgrepen van de hamers hadden in deze studie een hoek van 0°, 20° en 40°. Voor beginners bleek een gebogen steel te resulteren in minder ulnaire deviatie van de pols vergeleken met een rechte greep. Toch was er een verschil tussen de begin- en eindpositie van de hamerslag. Bij de impact was de ulnaire deviatie inderdaad minder, maar dit ging gepaard met meer radiale deviatie op het begin. De kromming van de hamersteel had geen effect op de werkprestatie. Wel is hameren aan een verticale muur steeds minder goed dan op een horizontale werkbank.

Deze resultaten suggereren dat voor beginners een hamer met gebogen steel de incidentie van hand/polsaandoeningen zou kunnen verminderen.

 

Hamer met gebogen steel. In dit voorbeeld bedraagt de kromming 19°.

 

 

Effect van een hamer met gebogen steel en oriëntatie van het werkvlak:

II. Spiervermoeidheid en subjectief ervaren ongemak

 

Effects of handle angle and work orientation on hammering: II. Muscle fatigue and subjective rating of body discomofrt. Schoenmarklin RW, Marras WS. Human Factors 1989; 31: 413-420.


 

Dit tweede deel ging de invloed van een hamer met gebogen steel (0°,20°, 40°) en de oriėntatie van het werkvlak (verticaal, horizontaal) na op de spiervermoeidheid in de voorarm en het subjectief ervaren onderzoek ongemak. Een buiging in de steel vertoonde geen verschil met een rechte steel. Het werken aan een verticaal vlak is wel subjectief en objectief meer vermoeiend vergeleken met een horizontale werkoriėntatie. Uit beide studies wordt besloten dat een hamersteel met een hoek van 20 tot 40° voordelig zijn omdat ze de ulnaire deviatie verminderen zonder dat de hamerprestatie, spiervermoeidheid en subjectief ervaren ongemak worden aangetast.

 

 


overzicht - hamer - heggenschaar - kappersschaar - knijptang - metaalzaag - schuurmachine - sneeuwschep - snoeischaren - snoeizaag - stofzuiger - tennisracket - vleeshaak - vleesmes

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans