Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Overwinnen van obstakels met een rolstoel

 

Traversing step obstacles with manual wheelchairs.

Petzšll J. Appl Ergon 1996; 27: 327-341.


 

In het openbaar vervoer zijn er soms obstakels voor de rolstoelers zoals optredes, trede ingang voertuigen, rand aan lift,… Dit artikel onderzocht de hoogtes van obstakels die nog overwonnen manueel kunnen worden door de begeleider. De proefpersonen moesten over obstakels van verschillende hoogtes manoeuvreren met twee verschillende types van rolstoelen (grote wielen vooraan of achteraan). Optredes hoger dan 10 cm dienen vermeden te worden.

 

Achterwaarts een hindernis oprijden met rolstoelVoorwaarts hindernis oprijden met rolstoel

 

De proefpersonen waren 20 gezonde mensen met weinig of geen ervaring in het besturen van een rolstoel. Dit werd bewust zo gekozen om buschauffeurs of andere helpers te vertegenwoordigen. Ze beoordeelden hun subjectief ervaren comfort. Ook de inzittenden mochten hun comfort en veiligheid aanduiden. Alle testen werden opgenomen met een videocamera. Zo konden de opeenvolgende handelingen geanalyseerd worden en de tijd die hiervoor nodig was.

 

De resultaten tonen aan dat voor publieke transportsystemen waar de passagier hulp kan krijgen een opstaphoogte van 5 cm aanvaardbaar is. Een optrede van 10 cm kan aanvaardbaar zijn als er genoeg ruimte is om de rolstoel te manoeuvreren zodat het mogelijk is om de best passende manier te vinden om de hoogte te overwinnen. Nog hogere optredes moeten vermeden worden.

 

 


seniorenGSM - eenvoudige GSM - pratende geldautomaat - bankautomaat - drempels rolstoel - gemakkelijke trappen - opstappen trein - universal design - design for all

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans