Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Statafels op kantoor

 


 

Langdurig zitten op zich is een risicofactor voor lage rugpijn en de gezondheid in het algemeen. Naast meer bewegen, moet beeldschermwerkers ook minder zitten. Een strategie is daarom om centraal in een landschapskantoor statafels te voorzien, waaraan men staand kan gaan werken. In praktijk worden deze statafels echter weinig gebruikt. Vergaderruimtes hebben misschien meer potentieel...

 

Statafels centraal in de kantoorruimte.

 

Statafels centraal in de ruimte...

In een Australisch landschapskantoor werden centraal in de open ruimte zit-statafels geplaatst. Na een sensibilisatie werden de 11 werknemers gedurende een week aangemoedigd om zoveel mogelijk hun klassieke bureau te verlaten en af te wisselen met de statafels. Globaal genomen was het zitgedrag niet veranderd. Toch waren er sterke individuele verschillen van 6% minder zitten tot 6% meer zitten. Het gebruik van de statafels varieerde van 0 tot 9u35 per week. Gemiddeld genomen had dit echter geen betekenisvol effect. De tijd van zitten, licht of matig intensief bewegen bleef gelijk [1].

 

Loopband centraal in de ruimte...

In een participatieve werkplekinterventie werden centraal loopbanden opgesteld. Het zitgedrag en beweging werden na 3 maanden geobserveerd en gemeten. De beeldschermwerkers hadden afwisselend 30' per dag toegang tot een loopband. Het resultaat was 3.1% minder zitten ofwel 14 minuten per dag. Onder het motto "alle beetjes helpen" kan men dit positief interpreteren, maar de winst is toch eerder beperkt [2].

 

Staand vergaderen

Vergeleken met de individuele zit-statafels, is het effect van centraal opgestelde statafels die gedeeld moeten worden beperkt. Binnen het concept van een dynamisch kantoor zijn vergaderruimtes voor kort overleg wel geschikt om uit te rusten met statafels. Men stoort de collega's niet in de open ruimte en kan op een gezonde manier overleggen.

 

 

[1] Gilson ea 2012. Does the use of standing "hot" desks change sedentary work time in an open plan office? Prev Med 54: 65-67.

[2] Parry ea 2013. Participatory workplace interventions can reduce office workers - a randomised controlled trial. Plos One 2013; 8 (11): e78957 (link)

 

 


will sitting kill us? - minder zitten, meer bewegen - minder zitten: hoe? - dynamisch kantoor -

zit-statafel - loopband - statafels - kantoorruimte - kantoorinrichting - landschapskantoor

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans