Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Een kindermuis voor het hele gezin

 

Physical exposure differences between children and adults when using standard and small computer input devices. Blackstone JM, Karr C, Camp J, Johnson PW. Ergonomics 2008; 51(6): 872-889.


 

In de meeste gezinnen gebruikt iedereen dezelfde computermuis, meestal een volwassen model... Toch is bij kinderen de houding van de pols beter met een kleiner model zonder nadeel voor hun ouders. Een kindermuis is dus de beste keuze voor het hele gezin.

 

Met een standaard muis vertonen kinderen een grotere zijwaartse afwijking van de pols.

 

Standaard muis vs. kindermuis

Met een kleine muis wordt er sneller gewerkt en met minder fouten. Dit geldt voor jong en oud. De pols van kinderen is minder zijwaarts gebogen en de spieren van de vingers moeten zich minder hard inspannen bij een kleinere muis.

Voor volwassenen maakte de grootte van de muis niet veel uit. De houding van de pols blijft gelijk, terwijl de spieractiviteit lager lijkt met een kindermuis. In een gezin waar iedereen dezelfde muis gebruikt, is een kleinere muis het best. Bijna alle kinderen verkiezen dit model, alsook de helft van de volwassenen.

 

Standaard vs. kleiner toetsenbord
Een standaard toetsenbord werkt sneller voor volwassen vergeleken met een smaller toetsenbord zonder numeriek klavier. De nauwkeurigheid blijft gelijk. Voor kinderen echter maakt de grootte van het toetsenbord geen verschil: prestatie, houding en spieractiviteit blijven gelijk. Het verschil in breedte van een toetsenbord met en zonder numeriek klavier is blijkbaar te beperkt om effect te hebben.

 

Maten kindermuis

De lengte, breedte en dikte van een muis hangen af van de lengte, breedte en dikte van de hand. Wanneer verhoudingsgewijs de afmetingen voor een kindermuis bepaald worden, komt men tot onderstaande maten.

Om de kracht te kennen die nodig is om de drukknoppen te activeren, is de vingermassa van de wijsvinger de referentie. De drukkracht is een belangrijke maat voor kinderen. Op een kleine laptopmuis moeten ze relatief gezien dubbel zo veel kracht leveren dan een volwassene om de knoppen in te drukken.

 

Leeftijd
Lengte
Breedte
Dikte
Kracht
Volwassen
12 cm
6.2 cm
3.8 cm
0.6 N
10 - 13 jaar
10 cm
5.2 cm
2.6 cm
0.4 N
5 - 9 jaar
8.5 cm
4.4 cm
2.6 cm
0.3 N
3 - 4 jaar
7.2 cm
3.8 cm
2.3 cm
0.2 N

 

 

 


landschapskantoor - opstelling PC werkplek - iPad - kindermuis

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans