Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Bureautafel

 


 

Mensen verschillen in lichaamsafmetingen. Om iedereen toe te laten om in een comfortabele houding te werken achter de computer, is een in hoogte regelbare bureautafel aangewezen.

 

Verstelbare bureautafels.

Burautafels: verstelbaar 65-85cm, standaard rechthoekvorm, een lichte en matte kleur (geen wit).

 

Hoogte burautafel

De tafelhoogte is best regelbaar tussen 65 en 85 cm. Deze richtlijn is gebaseerd op de Europese norm voor bureautafels, EN 527. Voor zit-statafels is een verstelbereik tussen 65 en 125 cm vereist. Het oppervlak van de tafel is steeds minstens 80 cm diep en 120 cm breed.

 

Op vaste werkplekken voldoen instelbare tafels, die één keer op de gepaste hoogte worden afgesteld. Wanneer een werkplek gedeeld wordt door meerdere collega’s is een verstelbare tafel vereist (met hendel of elektrisch). Lange benches of aan elkaar vastgemaakte tafels zijn uit den boze. Iedereen moet op zijn hoogte kunnen werken.

 

Bij beperkt gebruik (minder dan 2 uur per dag) is een vaste tafelhoogte is realistische keuze. De standaardmaat is dan 74 cm. Bij langdurig gebruik is voor de kleine medewerkers een voetensteun vereist en voor de groteren pootverhogers.

 

Vorm bureautafel

Een rechthoekige kantoortafel is een goed standaardmodel. Wanneer mensen veel bezoekers ontvangen en computerwerk doen, dan is een hoektafel met afgronde hoek aangewezen. Zo kan men recht zich met de mensen communiceren en in de hoek recht voor het scherm werken. Wanneer de klant meekijkt op het scherm, is een draaibare voet of arm een handige oplossing.

 

Kleur bureautafel

De tafel heeft best een licht en matte kleur, maar geen wit. De twee aandachtspunten zijn immers contrast en reflectie. In een lichte omgeving dient de tafel een lichte kleur te hebben zodat de ogen niet constant moeten aanpassen. Donker bruine of zwarte tafels zijn geen aanrader. Een matte afwerking vermijdt dat het licht op de tafel weerkaatst wordt in de ogen. Een witte tafel heeft wel die reflectie en geniet daarom niet de voorkeur.

 

Beenruimte
De ruimte onder de tafel is best zo open mogelijk. Kabels kunnen weggewerkt worden in kabelgoten en het tafelblad mag niet te dik zijn. De boord is afgerond zonder scherpe randen. Een hypothese voor het ontstaan van ribbeldijen is de concentratie van statische elektriciteit in de scherpe rand van een tafel.

 

 


PC werkplek - bureaustoel - bureautafel - beeldscherm - toetsenbord - muis - documentenhouder - verlichting - landschapskantoor - kantoorruimte - inrichting - tablet - laptop - zit-statafel - loopband

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans