Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Bureaustoel

 


 

Een bureaustoel die voldoet aan de ergonomische criteria is dynamisch en beschikt over volgende eigenschappen:

- zithoogte verstelbaar

- zitdiepte regelbaar

- lage rugsteun in hoogte aanpasbaar

- bewegingsmechanisme: zitvlak en rugleuning kunnen bewegen

- armsteunen, voldoende verstelbaar

 

Verstelbare bureaustoel.

 

Instellen bureaustoel

De vele verstelbaarheden aan een bureaustoel zijn niet altijd evident om enerzijds te kennen en anderzijds goed in te stellen. Volgende richtlijnen zijn van kracht:

- zithoogte: met bekken iets hoger dan de knieën zitten

- zitdiepte: een vuist ruimte tussen rand van de stoel en kniekuil

- hoogte lage rug: in holte van de lage rug, boven de broeksriem

- bewegingsmechanisme: los zetten en aanpassen ifv je lichaamsgewicht

- armsteunen: op ellebooghoogte met ellebogen naast het lichaam

 

Normering

Bij de aankoop van bureaustoelen wordt vaak een normering vermeldt. Een goede bureaustoel voldoet minimaal aan de Europese norm, EN 1335 en optimaal aan de Nederlandse praktijkrichtlijn, NPR 1813. Deze normen beschrijven de vereiste verstelbaarheden van een dynamische bureaustoel. Omdat Nederlanders groter zijn dan de gemiddelde Europeanen, zijn de marges iets ruimer. Deze passen echter ook beter voor de Belgische werkpopulatie.

 

Zithoogte

Voor grote personen zal een bureaustoel niet altijd hoog genoeg kunnen ingesteld worden. Alle merken beschikken wel over een hogere gaslift. Deze is nodig voor wie groter is dan 1m85 of lange benen heeft om een goede zithouding mogelijk te maken.

 

Testfase

Op de markt bestaan er heel veel bureaustoelen en ook veel goede bureaustoelen. Het grootste verschil ligt in het bewegingsmechanisme, gebruiksvriendelijkheid van de hendels, hoeveelheid steun in de lage rug, enz... Om daar een uitspraak over te kunnen doen, worden best verschillende bureaustoelen (die aan de EN 1335 voldoen) uitgeprobeerd. Op kantoor kiezen zo de medewerkers zelf de bureaustoel waar ze het best op zitten.

 

 


PC werkplek - bureaustoel - bureautafel - beeldscherm - toetsenbord - muis - documentenhouder - verlichting - landschapskantoor - kantoorruimte - inrichting - tablet - laptop - zit-statafel - loopband

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans