Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Ergonomisch hoofdkussen

 


 

In navolging van de rug wordt ook best de nek in zijn natuurlijke houding ondersteund. Daarvoor dient het hoofdkussen te bestaan uit een stevig materiaal. Zachte materialen zoals boekwijt, bolletjes, traagschuim,… bieden op het begin van de nacht wel een goede ondersteuning, maar zullen door de aanhoudende druk tijdens de slaap helemaal ingedrukt worden en niet meer ondersteunen. Latex is wel een materiaal dat zijn vorm behoudt en toch zacht aanvoelt.

 

Hoofdkussen voor in ruglig met uitgesproken nekrol.Combinatie hoofdkussen: een nekrol is voorgevormd voor ruglig en de zijkanten zijn opgehoogd voor in zijlig.Hoofdkussen voor in zijlig, verkrijgbaar in verschillende hoogtes of diktes.

 

In functie van de meest aangenomen slaaphouding zijn er dan ook verschillende hoofdkussens te vinden op de markt. Een rugslaper heeft een hoofdkussen nodig dat niet al te hoog is zodat de holle kromming van de nek ondersteund wordt. Meestal is een welving voorgevormd die overeenstemt met de cervicale lordose. Een buikslaper heeft geen of slechts een laag hoofdkussen nodig. Dit heeft niet echt een ondersteunende functie, maar zorgt eerder voor een zacht gevoel aan het hoofd. De nekwervels van een zijslaper liggen best in het verlengde van de rest van de wervelzuil om de druk op de tussenwervelschijven zo laag mogelijk te houden en geen spierspanning te veroorzaken. Het hoofdkussen mag niet te hoog maar ook niet te laag zijn. Deze kussens zijn in verschillende hoogtes verkrijgbaar om de verschillende schouderbreedtes te overbruggen.

 

 


gezond slapen - gepersonaliseerd bed - afmetingen bed - hoofdkussen - wasmachine - indeling keuken - hoogte keuken

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans