Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Gezond slapen

 


 

Om gezond te slapen moet er naar gestreefd worden de rug in zijn natuurlijke houding te ondersteunen. De druk op de tussenwervelschijven zal dan het laagst zijn. Dit betekent dat in zijlig de wervelkolom een rechte lijn vertoont met het hoofd in het verlengde van het lichaam. In ruglig moeten de drie krommingen ondersteund worden, vooral de holle vorm in de lage rug. Een goed hoofdkussen is vervolgens nodig om de holle kromming in de nek te ondersteunen. Opdat de spieren tijdens de slaap maximaal kunnen ontspannen moet deze ondersteuning vanuit het slaapsysteem komen.

 

In zijlig moet de wervelkolom een horizontale rechte lijn vormen.

 

Over de manier waarop een correcte ondersteuning kan gerealiseerd worden, bestaan er momenteel twee opvattingen. Een eerste stroming neemt de druk tussen slaper en slaapsysteem als uitgangspunt van een goede houding. Ze streven naar een gelijkmatige drukverdeling. Deze stroming is gegroeid uit het ziekenhuiswezen waar het probleem van doorligwonden of decubitus bestaat. Een drukverdelende matras kan ertoe bijdragen dat deze ongemakken voor de patiënt vermeden worden. De vraag is of zo ook een correcte positie van de wervelkolom wordt gegarandeerd?

 

Een tweede stroming stelt dat een slaapsysteem moet aangepast zijn aan de lichaamsbouw van de slaper. De schouders vormen het breedste punt van het lichaam en moeten voldoende kunnen wegzinken in het slaapsysteem. Aan de schouders is een zachtere zone aangewezen. Het meeste gewicht situeert zich ter hoogte van het bekken en dat moet ondersteund worden om een hangmateffect te vermijden. De taille is het smalste punt van het lichaam. Een hardere zone kan deze extra steun bieden. In deze filosofie heeft een slaapsysteem instelbare zones voor elke individuele lichaamsbouw.

 

Deze ondersteuning moet ofwel vanuit de bedbodem ofwel vanuit de matras komen. Dit maakt dat niet elke combinatie zomaar aangewezen is. Waneer een lattenbodem met zones de wervelkolom ondersteunt, dient deze gecombineerd te worden met een voldoende zachte matras om deze werking optimaal door te geven. Een dunne natuurlatex matras is hiervoor is het meest aangewezen omwille van zijn soepelheid en duurzaamheid. Een dikke matras zou het voordeel van een lattenbodem volledig teniet doen. Koudschuim is in zijn zachte varianten niet duurzaam genoeg. Alle andere bodems hebben een egale hardheid en bieden geen specifieke ondersteuning van de wervelkolom. De ondersteuning dient dan te komen vanuit de matras.
 

Wanneer de ondersteuning vanuit de matras komt moet de bodem enkel een stevig steunvlak bieden. Een dikke pocketverenmatras ondersteunt het lichaam doordat de dikte van de veren verschilt per zone. Deze hebben standaard hardheden per gewichtsklasse, hoewel er ook matrassen individueel kunnen samengesteld worden. Traagschuim volgt steeds het individuele lichaam en biedt vooral een gelijkmatige drukverdeling zonder piekdrukken. Bewegen in de slaap wordt wel bemoeilijkt.

 

Goede combinaties waarbij ofwel de lattenbodem ofwel de matras een goede rugondersteuning biedt.

 

 


gezond slapen - gepersonaliseerd bed - afmetingen bed - hoofdkussen - wasmachine - indeling keuken - hoogte keuken

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans