Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Wie is een ergonoom ?
 


 

De IEA (Internation Ergonomics Association) omschrijft een ergonoom als volgt:

"De ergonoom draagt bij tot het ontwerpen en evalueren van taken, jobs, producten, ruimtes en systemen zodat ze tegemoet komen aan de noden, mogelijkheden en beperkingen van mensen."

 

Het beroep van ergonoom is heel ruim en wordt door verschillende actoren uitgevoerd: preventiemedewerkers, verpleegkundigen, ingenieurs, kinesitherapeuten, artsen, psychologen, enz... De titel van ergonoom is immers niet beschermd zodat iedereen vrij is zich ergonoom te noemen.

 

Daarom werd de titel van Europees Ergonoom (Eur Erg) ingevoerd. Dit is een kwaliteitslabel voor ergonomen, dat men kan bekomen na voldoende opleiding en ervaring. Een masteropleiding met minimum één jaar voltijds onderwijs in de ergonomie (1500u) en minstens drie jaar werkervaring zijn concrete voorwaarden. De titel van Eur Erg is geldig voor een periode van vijf jaar, waarna men zijn continue professionele ontwikkeling moet kunnen aantonen.

 

In België bestaat ook de titel preventieadviseur ergonomie voor ergonomen die in een interne of externe preventiedienst werken. Voorwaarden zijn een universitaire opleiding, 3 jaar werkervaring en het volgen van een multidisciplinaire basisvorming (120u) en een specialisatiemodule ergonomie (280u).

 

 


wat is ergonomie - wie is ergonoom - wanneer is iets ergonomisch - ergonomieverenigingen - opleidingen ergonomie - human factors - RSI - universal design - design for all

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans