Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Touchscreens: ergonomische aspecten

 


 

De technologie van touchscreens of aanraakschermen is snel geëvolueerd. Voor publieke ticketautomaten zoals in de filmzaal, station, self-banking,... zijn touchscreens standaard geworden. Op de werkvloer zijn ze vooral te vinden bij de bediening van machines of als kassasysteem in bijvoorbeeld fastfoodketens. Dit laatste gaat gepaard met heel wat interacties zodat een evenwicht tussen kijken en bedienen moet gezocht worden. Verstelbaarheid is daarbij een must.

 

Midden scherm
Helling
Staand verstelbaar
105 - 135 cm
regelbaar
Staand, niet-verstelbaar
120 cm
min. 30°
Staand, weinig bedienen
135 cm
min. 15°
Zittend, verstelbaar
15 - 30 cm
regelbaar

 

Weinig bedienen - publieke automaten

Wanneer de touchscreen niet frequent bediend wordt, is de schouderhoogte maatgevend. Dit vormt een compromis tussen lezen en bedienen. Bij beperkt gebruik is een vaste opstelling een verantwoorde keuze: het centrum van het scherm op 135cm met een lichte helling van 15°. Op deze manier kan de kleine gebruiker het scherm bedienen zonder zijn arm te heffen boven schouderhoogte. De grote gebruiker kan alles lezen zonder het hoofd veel te moeten buigen. De helling zorgt ervoor dat het scherm binnen het normale gezichtsveld valt.

 

Om toegankelijk te zijn voor mensen in een rolstoel, zou het midden van het scherm beter op 1m20 komen. Dat is de maximale reikhoogte uit zit. Van een publieke ruimte kan je deze lage opstelling verwachten. Een helling van minimum 30° is noodzakelijk opdat de grote gebruiker ook nog kan lezen wat op de touchscreen staat. Een sterke helling vraagt wel aandacht voor de omgevingsverlichting. Hoe meer een scherm gekanteld staat, hoe meer reflectie mogelijk is. Weerkaatsing van het kunstlicht moet vermeden worden.

 

Hoogte touchscreens voor grote en kleine gebruiker.

Figuur: Vaste hoogte voor grote en kleine gebruiker.

 

Frequent bedienen - werkcontext

Het veevuldig bedienen van een touchscreen gebeurt best rond ellebooghoogte. In werksituaties is de hoogte en helling van het scherm daarom best regelbaar. Met een verstelbaarheid van 105 tot 120 cm kunnen de meeste mensen de touchscreen bedienen rond de ellebogen. Op publieke plaatsen wordt gekozen voor een vaste opstelling met het centrum van de touchscreen op 120cm met het scherm min. 30° gekanteld. De kleine gebruiker moet de arm niet teveel heffen, voor de grote gebruiker komt de onderkant van het scherm niet lager dan 45° onder zijn horizontale gezichtslijn.

 

Kassa McDonalds touchscreen.NMBS ticketautomaat.Kinepolis ticketautomaat: centrum op  135 cm

Figuur: McDonalds en NMBS: centrum 120cm, helling regelbaar en 30°, Kinepolis: centrum 135cm.

 

 


kledingmaten - BH maat - sportBH - schoenmaten - teenslippers - hoge hakken - fietsmaat -

maat kinderfiets - hoogte keuken - afmetingen bedden - beenruimte vlieguigzetel

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans